Katthemmet fullbelagt under jul

Kalmar Artikeln publicerades
Fem månader gamla Zander och hans bror Zäta får fira jul på Katthemmet i år.
Foto: Eric Arenius
Fem månader gamla Zander och hans bror Zäta får fira jul på Katthemmet i år.

Inför jul och nyår är det många som passar på att ta ledigt för att njuta av helgernas festligheter. Men på Katthemmet i Kalmar behövs övervakning även helger och röda dagar.

Inne på Katthemmet är det varmt och lugnt. I lokalens olika rum stryker katter omkring längs väggarna, några mer nyfikna än andra. Ann-Sofi Rolandsson och två volontärer rör sig bland kattmatsburkar, leksaker och burar. Inför jul är det mycket att göra och mycket som ska fixas i ordning. Även katterna ska få en fin jul.

Katthemmet, som egentligen heter Kalmar Djurhem, är en ideell förening som arbetar med att ta hand om djur – framförallt katter – som inte har något hem. Hos dem blir katterna id-märkta och kastrerade. Dessutom får de mat, vatten, vaccinationer, mediciner och omvårdnad innan de hittar ett nytt hem.

Camilla Henningsson och Ann-Sofi Rolandsson tar hand om djur som inte har något hem.
Foto: Eric Arenius
Camilla Henningsson och Ann-Sofi Rolandsson tar hand om djur som inte har något hem.

Tidigare i år kunde vi berätta om länsstyrelsens beslut att två aktiebolag i Skåne istället skulle ta hand om djur som omhändertagits efter myndighetsbeslut.

Camilla Henningsson, som är föreståndare för Katthemmet, menar att deras ambition alltid varit att arbeta till djurens fördel. Att det numer är vinstdrivande företag som har tagit över dessa uppgifter menar hon kan bli en stor förlust för djuren, då kraven för vilka djur de hjälper kan bli hårdare.

Djurhemmet hade som andra företag möjlighet att lägga anbud men valde att avstå då det bland annat krävdes att företagen har F-skattesedel och momsregistrering. Något som djurhemmet, likt många andra ideella föreningar, inte har. Dessutom skulle det bli mycket mer jobb i form av redovisningar och rapporter, menar Camilla Henningsson.

Inför jul och nyår är Katthemmet fullbelagt. Högsäsongen varar ungefär från mars till december, vilket innebär att det nästan alltid är högt tryck i verksamheten.

– Just nu har vi 32 katter inne, så vi har mycket att göra, säger Camilla Henningsson.

– Men personalen kommer ändå få ta lite jullov, fortsätter hon.

När ordinarie personal är borta under jul och nyår kommer volontärer sköta om katterna med mat, mediciner och det som behövs.

Volontären Emmeli Bergström leker med Valter, 3 år.
Foto: Eric Arenius
Volontären Emmeli Bergström leker med Valter, 3 år.

Under julen planeras ingenting speciellt för katterna mer än lite extra tid att gosa med dem. Camilla Henningsson förklarar att det är svårt att ge katterna kost såsom skinka eller annan julmat eftersom många av katterna inte kan äta det utan att må dåligt. Istället få de extra mycket kärlek och omsorg.

Camilla Henningsson tillsammans med 12 veckor gamla Ben.
Foto: Eric Arenius
Camilla Henningsson tillsammans med 12 veckor gamla Ben.

Sedan beslutet från länsstyrelsen att vinstdrivande företag ska ta över Katthemmets uppgifter har även ekonomin för Kalmar Djurhem förändras en del. Exakt hur mycket är svårt att svara på i nuläget.

– Det kommer säkert märkas nästa år, säger Camilla Henningsson.

Vidare menar hon det blir det dyrare för länsstyrelsen att använda sig av privata företag snarare än ideella föreningar. På Kalmar Djurhem har man endast fakturerat för den period djuret har varit hos dem, tills ett beslut är taget. Därefter tar djurhemmet över djuret.

När företag, som dessutom är vinstdrivande, omhändertar djur från länsstyrelsen fakturerar man istället för hela den tid djuret befinner sig hos dem, tills att de omplaceras. Något, Camilla Henningsson återigen poängterar, kan innebära en förlust för djuren då man i vissa fall kan behöva avliva helt friska djur som inte hittat nya hem.