Kattrumpan trea när SBC listar knasiga namn

Kattrumpan Artikeln publicerades
Kattrumpan må vara ett tokigt namn, men inte lika tokigt som Torpedbåten, enligt SBC.
Foto: Ulrika Bergström
Kattrumpan må vara ett tokigt namn, men inte lika tokigt som Torpedbåten, enligt SBC.

Vad sägs om Pungpinan, Torpedbåten eller Pistolen? De fyndiga namnen på bostadsrättsföreningarna i landet är många. När Sveriges BostadsrättsCentrum ger ut sin lista över de tokigaste namnen är det Kattrumpan som föräras tredjeplatsen.

Redan för två år sedan listade SBC de vanligaste namnen på landets tusentals bostadsrättsföreningar. Namnet Kattrumpan, representerat av en bostadsrättsförening i Stockholm, knep tredjeplatsen även då.

På listan i övrigt har en del förändrats. Den tidigare vinnaren Långkorven har helt lämnat topp 10 och lämnat över förstaplaceringen till Torpedbåten. Också kreativa namnval såsom BB-Huset och Kaggen har fått ge vika till förmån för namn såsom Bultsaxen och Kylskåpet.

I kartläggningen som helhet är dock det mesta som tidigare. Det märks på namnen att många är inspirerade av geografiska platser och gator i bostadsrättsföreningens närhet. Fortfarande syns tydliga teman bland namnen. Naturinslagen är i topp, gestaltade av ordkombinationer med berg, sol och ek. Även sagonamnen har en klar plats, med bland andra Isprinsessan, Askungen, Palatset och Sidenvävaren. Och det är inte enbart på internet som katterna regerar. Kattrumpan är bara en i raden av kattrelaterade bostadsrättsföreningar. Fler kattrelaterade namn är bland annat Kattryggen och Katthuvudet.

– Det är magiskt med fantasifullheten, initiativkraften i namnen, säger Minette Öhman, marknads- och kommunikationschef på SBC.

– I vår kartläggning har vi tittat närmare på alla kunder vi har i vårt register. Många namn finns i flera varianter på olika platser. Namnet kan ha en efterföljande siffra eller ort. Kattrumpan hade alltså kunnat finnas som Kattrumpan 2 eller Kattrumpan Ystad som exempel.

Minette nämner två ytterligare namn, Hugin och Munin, som är mycket vanliga men som inte finns med på listan.

– Det är inget vetenskapligt över hur vi har valt ut de tokigaste namnen, utan vi har gått efter underhållningsvärdet och hoppas kunna glädja allmänheten, fortsätter hon och skrattar gott.

Topp 10

SBC:s knasigaste namn på bostadsrättsföreningar

1. Torpedbåten

2. Pungpinan

3. Kattrumpan

4. Pistolen

5. Bultsaxen

6. Kylskåpet

7. Hollywood

8. Släggan

9. Handpenningen

10. Lilla Isprinsessan

Visa mer...

Sveriges bostadsrättsföreningar

De vanligaste temana för namn

Gator och områden

Växter (ex. Ek, Björk, Ask)

Natur (ex. Berg, Sten)

Djur (ex. Katt, Igelkotten, Nyckelpigan, Lejonet)

Väder och årstider (ex. sommar, vinter, sol, snö)

Saga (ex. Askungen, Isprinsessan, Sagoskogen)

Vapen (ex. Bajonetten, Släggan, Pistolen)

Astrologi (ex. Nordstjärnan, Polstjärnan, Stjärnan)

Verktyg (ex. Hammaren, Spiken, Sågen)

Visa mer...