KD vill ha porrfilter i skolan

Kalmar Artikeln publicerades
Christopher Dywik, gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar kommun vill se att kommunen inför porrfilter i skolorna.
Foto: Lindah Tisjö
Christopher Dywik, gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar kommun vill se att kommunen inför porrfilter i skolorna.

På datorerna i Kalmar kommuns skolor finns inga porrfilter trots att sex av tio kommuner har det i Kalmar län. Därför väcker Kristdemokraterna frågan i kommunfullmäktige i Kalmar.

I slutet av mars 2018 kunde Sveriges Radio rapportera att ifall kommunens skoldatorer har ett porrfilter varierar i Kalmar läns kommuner. Nu vill Kristdemokraterna väcka frågan till liv. Därför ställer Christopher Dywik frågan till Barn- och ungdomsnämndens ordförande Lasse Johansson (S) om ett införande.

En studie ifrån Uppsala universitet 2014 visar att många barn konsumerar porr i tidig ålder, i genomsnitt är killar 12 år och flickor 14 år gamla. Detta är i regel innan skolans sexualundervisning börjar, något som förespråkare för porrfilter menar kan ge barn en skev bild av sex.

I bakgrund till detta har en grupp föräldrar samlat ihop över 23 000 namn under hashtaggen #porrfribarndom för att väcka frågan. Centerpartiet lade i april ett förslag på riksdagsnivå, däremot röstades förslaget ned och nu är det upp till varje enskild kommun att bestämma. Enligt Skolverket har redan ungefär hälften av landets skolor porrfilter på sina datorer.