Maria Kehagia kryssraketen för S i Kalmar

Malmen Artikeln publicerades
Maria Kehagia fick 122 kryss till kommunfullmäktige.
Foto: Eric Arenius
Maria Kehagia fick 122 kryss till kommunfullmäktige.

Maria Kehagia är Socialdemokraternas kryssraket i Kalmar kommun. Även om hon inte nådde upp till de magiska 5 procenten är hon den, som i förhållande till sin placering på valsedeln kryssats allra mest.

– Jag är så oerhört stolt, säger hon när Östra Småland samtalar med den 51-åriga mentala tränaren, dagen efter att kryssräkningen avslutats.

– Jag har ju precis startat med det här med politiskt engagemang och så är det 122 personer som tycker att det är mödan vårt att sätta ett kryss vid mitt namn. Jag blir så glad och tacksam. Jag är ju helt och hållet novis på det här.

Hon kom med i partipolitiken förra året, efter att ha talat med gode vännen Lasse Johansson (S) om hur hon såg på saker och ting i samhället. Han är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden och berättade att det fanns en vakant plats som suppleant. Maria fick erbjudande om att ta platsen, hon tackade ja och sedan var steget inte långt till att nomineras till valsedeln till fullmäktige.

Där hamnade hon på plats 28. Men om de kryssande väljarna fått bestämma skulle hon ha blivit femma, långt före betydligt tyngre politiker i de socialdemokratiska leden.

Nu blir det inte så eftersom hon inte nådde över gränsen på 5 procents kryss, som krävs för att avancera på listorna. Ingen fick 5 procents kryss på S-listan, förutom Johan Persson. Men han var ju redan i topp så där sker inga förändringar.

Maria Kehagia kommer att bli suppleant i fullmäktige. Vid samma resultat i förra valet hade hon blivit ordinarie, men eftersom partiet förlorade två mandat blir det nu en plats som inhoppare i fullmäktige, och sannolikt en ordinarie plats i någon nämnd.

– Jag är väldigt glad ändå, säger hon. Och jag har inte tänkt att sitta som en blyg viol i ett hörn, det är inte riktigt min stil. Jag kommer att säga vad jag tycker.

– Jag engagerar mig politiskt för mina barn. Det är till dem och deras kompisar vi ska lämna över ett samhälle som jag hoppas är minst lika bra som det vi har idag.

Maria Kehagias mamma och pappa kom till Sverige från norra Grekland som arbetskraftsinvandrare 1965. Man började jobba direkt, bosatte sig på Malmen och där bor Kehagiasläkten fortfarande kvar. Det var också på Malmen som hon kryssades allra mest.

– Det är mycket hedrande, folk som känner mig, släkt och grannar, vänner tror att jag kan göra ett bra jobb i politiken. Man blir varm om hjärtat av sånt.

Hon arbetar som mental tränare, med eget företag. Bland kunderna finns bland annat Kalmar FF och flera andra idrottsföreningar. Hon engagerades av IFK Berga som mental tränare och medlem av ledarstaben under 2015.

Hennes arbete består i att hitta ett vinnande förhållningssätt, att vända problem till möjligheter som det står på hennes företags hemsida. Bland de cirka 150 kunderna finns en mängd idrottsföreningar, kommunala organisationer och flera politiska partier.

Hon är född i Sverige, gift med en svensk man och har två barn som går på Vasaskolan, precis som Maria själv gjorde.

Men Grekland har en stor plats i hennes hjärta.

Hon har en positiv livssyn som går igen i det mesta och förstår inte att det är så många som är missnöjda i Sverige.

– Det är märkligt att det klagas så mycket i ett så bra land. Jag tycker att skolan är alldeles förträfflig, vården fungerar utmärkt och de erfarenheter jag har från släktingar vid gäller omsorgen av äldre är också mycket positiv.

– Trots det verkar det som om många svenskar går omkring och tycker att det är fel på det mesta, det har jag svårt att förstå. Det känns som att man inte riktigt förstås hur bra vi har det.

Men det hindrar inte att hon kan vara missnöjd, arg och rent av förbannad.

På diskussionen om marknadshyror, till exempel.

– Det skulle leda till sådana klasskillnader och segregation. Inga personer som min familj när vi kom till Sverige, skulle ha råd att bo på Malmen, till exempel. Vi är fortfarande vanliga knegare.

– Jag blir också ledsen när man inte kan skilja på sak och person i diskussioner. Det leder till ett hårt klimat och det oroar mig att vi har fått ett sådant de senare åren. Det har blivit råare. Det skrämmer.

Trots kryssframgångarna har hon inga planer på att satsa på en politisk karriär.

– Nej, det är inte min ambition. Jag gör det här för barnen, mina egna och andras.

Fakta

De mest kryssade Socialdemokraterna i Kalmar

Förutom Maria Kehagia har veteranen Nasim Malik lyckats mycket bra. Han var på plats 9 på valsedeln. Men om väljarna fått bestämma skulle han varit trea.

Unga Tove Jansson har också fått många kryss i Kalmar Norra. Hon är på plats 22 på valsedeln med hamnade i den valkretsen sexa.

Noterbart är också att många av de riktigt tunga S-namnen, som sitter som ordförande i viktiga nämnder inte samlat tillräckligt många kryss för att komma upp på topp 10-listan.

 

Kalmar Norra valkrets

Johan Persson

Dzenita Abaza

Nasim Malik

Marie Simonsson

Maria Kehagia

Tove Jansson

Michael Ländin

Anna Thore

Lasse Johansson

Annika Brodin

 

Kalmar Södra valkrets

Johan Persson

Dzenita Abaza

Nasim Malik

Lasse Johansson

Marie Simonsson

Anna Thore

Michael Ländin

Maria Kehagia

Tove Jansson

Linus Hellman

Visa mer...