Räddningstjänst: "Saneringen kommer ta veckor"

Gamla Industriområdet Artikeln publicerades
Runt själva fastigheten är det polisavspärrat i väntan på saneringsfirma.
Foto: Andreas Bendroth
Runt själva fastigheten är det polisavspärrat i väntan på saneringsfirma.

Den kraftiga branden i Lackeby Products lokaler på Torsåsgatan är sedan tisdagsmorgon helt släckt. Tidigast under tisdagskvällen räknade man med att saneringsarbetet skulle kunna ta vid. Ett arbete som enligt räddningstjänsten kan ta flera veckor.

De enda polisavspärrningar som finns kvar är runt själva fastigheten.

För människor som jobbar i området finns det inte längre några risker.

– Torsåsgatan är inget riskområde längre så folk kan arbeta och vara här. Dock har vi haft delar av själva vägen avstängd för trafik, men det handlar mest om att vi måste kunna arbeta på ett säkert sätt, säger räddningsledare Mattias Andersson.

Kommunens karta nedanför visar den del av Torsåsgatan som är avspärrad:

Foto: Kalmar kommun

Enligt räddningstjänsten kommer både byggnaden och dagvattensystemet behöva saneras. Något som beräknas ta väldigt lång tid.

– Det kommer ta veckor minst.

Saneringsfirman som kommer ända från Östhammar beräknades vara på plats i Kalmar sent i tisdagseftermiddag.

När de kan komma igång med själva saneringen var dock oklart så sent som i tisdagskväll.

Larmet om branden kom strax efter klockan 16 på måndagen. Polisen klassade situationen som en särskild händelse och gick upp i stabsläge. Boende uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av att giftig rök från fyra sorters kemikalier hade spridit sig över staden. Bland annat hade klorvätesyra, som är giftig vid inandning, fattat eld.

Branden startade, av ännu okänd anledning, i ett 40 kubikmeter stort betbad med frätande lut som används för att upplösa metall.

Flera närliggande hus evakuerades också under kvällen.

Runt 30 poliser och ett stort antal brandmän från Kalmar, Rockneby, Färjestaden, Mörbylånga och Nybro har arbetat med händelsen. Även experter på kemikaliebrand kallades in från Perstorp.

– Styrkan därifrån har särskilda kemdräkter och är specialiserade på att hantera kemikalier i olika former, berättar räddningsledare Mattias Andersson.

Han jobbade själv hela eftermiddagen och kvällen på måndagen och var även på plats hela morgonen och eftermiddagen på tisdagen. Han berättar att det har varit ett komplicerat arbete.

– Jag jobbade med Smålands Motor, men det här var tuffare, just på grund av komplexiteten med den giftiga röken. Det inleddes som en vanlig brand som övergick till en keminsats med risker för både omgivningen och den egna personalen. Som tur är så ska ingen ha skadats allvarligare av branden.

Räddningsledare Mattias Andersson räknar med att saneringen kommer ta flera veckor.
Foto: Andreas Bendroth
Räddningsledare Mattias Andersson räknar med att saneringen kommer ta flera veckor.

Strax efter fem på tisdagsmorgonen fick närboende ett sms med information om att faran för allmänheten är över.

Polisen har upprättat en anmälan gällande mordbrand, vilket är rutin när brandorsaken är okänd, och en teknisk undersökning ska genomföras så snart som möjligt.

Läs mer: