Kindbitaren slipper fängelse – ska vårdas

Kalmar ,

Den 31-åriga Kalmarbo som åtalades för att ha bitit sin sambo kinden slipper fängelse – men ska genomgå psykiatrisk vård.

Morgonen den 14 september hittade 31-åringens sambo honom i sovrummet där han hade fått någon form av anfall. Han slog omkring sig och hade svårt att andas.

Hon skyndade till köket och ringde 112, men då kom plötsligt 31-åringen rusande och slog telefonen ur hennes hand. Han började välta omkull möbler medan sambon försökte hålla i honom för att hindra att han skadade sig själv. Till slut ramlade han ändå över henne. Liggandes över henne säger han att han älskar henne, innan han biter henne hårt i vänster kind.

Sambon lyckades till slut lirka sig loss och flydde ut ur lägenheten efter att hon larmat 112.

Inför tingsrätten har sambon berättat att 31-åringen varit destruktiv och deprimerad sedan i juni och inte skött sin adhd-medicinering. Han har även haft ett allvarligt alkoholmissbruk.

31-åringen säger inför rätten att han inte har några minnesbilder alls från händelsen. Han säger att han inte hade sovit på 48 timmar utan bara spelat datorspel. Den aktuella morgonen säger han sig ha fått hallucinationer där figurerna i spelet började röra på sig konstigt. Han insåg att han behövde sova men minns sedan ingenting.

Han ifrågasätter emellertid inte sambons berättelse och rätten anser att han är skyldig till bettet. Vid gripandet hittades även ett stort antal dopingtabletter i lägenheten och han döms för misshandel och dopingbrott.

Att bita en annan människa i ansiktet, skriver rätten i domen, är en särskilt hänsynslös gärning. Detta på grund av risken för vanställande skador, infektions- och smittorisken samt offrets skräckupplevelse och kränkningen. Denna händelse gäller emellertid ett hastigt bett som orsakat relativt lätta skador. Efter bettet gjorde 31-åringen inget för att stoppa sambon från att ringa 112 eller fly, vilket enligt rätten sammantaget tar ner allvarsgraden av brottet till ”misshandel av normalgraden, dock en relativt allvarlig sådan”.

Enligt ett läkarutlåtande orsakades 31-åringens anfall av en kombination av avvänjningseffekter från alkoholen samt hans överkonsumtion av amfetaminhaltig ahdh-medicin.

Detta friskriver dock inte 31-åringen och rätten betonar att han innan bettet sa att han älskade sambon, vilket tyder på att han var sinnesnärvarande nog för att veta vem hon var.

Allt sammantaget anser inte rätten att det finns fog för ett fängelsestraff. I stället blir det villkorlig dom kombinerad med psykiatrisk vård och behandling. 31-åringen ska även, på grund av sin relativt goda ekonomi, betala 50 procent av rättegångskostnaderna. Vilket totalt blir 45 000 kronor.

Sambon har inte begärt något skadestånd.