"Bra beslut som jag känner mig trygg i"

Kalmar Artikeln publicerades
Carl-Henrik Sölvinger (L) och Bertil Dahl (V) har helt olika åsikter om privatiseringen.
Foto:Anders Jönsson/Suvad Mrkonjic
Carl-Henrik Sölvinger (L) och Bertil Dahl (V) har helt olika åsikter om privatiseringen.

På tisdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att assistansbolaget Humana får ta över den personlig assistans som idag drivs i kommunal regi.

– Jag tycker det här är ett bra beslut som jag känner mig trygg i, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Fyra bolag hade lämnat anbud och två uppfyllde kraven. Av dessa fick Humana högst poäng i den utvärdering som kommunens tjänstemän har gjort.

– De fick ett väldigt högt värde, 15 av 16 poäng, och den utvärderingen är ur ett brukarperspektiv. Jag tror det här blir bra för både brukarna och socialförvaltningen, fortsätter Sölvinger.

Beslutet i KSAU var enigt sånär som på kommunalrådet Bertil Dahl (V), en uttalad kritiker under hela processen. Som väntat reserverade han sig.

– Jag kan bara beklaga att vi har tagit det här beslutet. Det pratas om valfrihet. Idag kan man välja privat eller kommunal assistans, i framtiden kan man välja mellan privat och privat. Det är allt annat än valfrihet.

Humana ägdes tidigare helt av riskkapitalbolaget Argan Capital. I dagsläget är Argan en av flera delägare sedan bolaget introducerades på börsen 2016.

Bertil Dahl vill veta om vinster kan komma att hamna i skatteparadis.

– Bolag som vi upphandlar tjänster ifrån ska skatta i landet där verksamheten finns.

Frågan ställdes på KSAU och svaret från tjänstemännen var att någon sådan koppling inte har kunnat hittas.

Enligt Jonatan Arenius, kommunikationsansvarig på Humana, ska inte Dahl behöva oroa sig.

– Vi skattar absolut i de länder där vi har vår verksamhet. Vi är ett av de vårdbolag som skattar allra mest i Sverige.

Beslutet kan överklagas under tre veckor. Om beslutet inte överklagas kan kommunen därefter sätta sig ned med Humana och börja utarbeta avtalet.

– Vid halvårsskiftet 2018 går de brukare som idag har assistans genom kommunen över till att få assistans genom Humana, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Syftet med privatiseringen är att spara pengar inom socialförvaltningen. Runt sju miljoner kronor mindre i utgifter årligen är förhoppningen. Privatanställda assistenter har inte samma förmånliga villkor som kommunanställda.

När det förra året stod klart att den första upphandlingen hade misslyckats, de få bolag som hade lagt anbud uppfyllde inte kraven, så beslutades om en ny upphandling. Som en morot slängde kommunen in ett mångmiljonbidrag till det bolag som löser privatiseringen av de personliga assistenterna.