Klass 1-varning när Knud drar in

Kalmar län Artikeln publicerades
Ett lågtryck har bildats över Nordsjön och kommer dra in över mellersta och södra Sverige under fredagen och lördagen. Arkivbild.
Foto: Martina Holmberg / TT
Ett lågtryck har bildats över Nordsjön och kommer dra in över mellersta och södra Sverige under fredagen och lördagen. Arkivbild.

Under fredagseftermiddagen kommer lågtrycket Knud dra in över Kalmar län och bjuda på tidvis mycket hårda vindbyar på uppåt 21-24 meter per sekund.

Lågtrycket Knud har bildats över Nordsjön och drar in över södra Norge under fredagen. För Norge och Sveriges västkust väntas det blåsa ordentligt och SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

– Sedan kommer lågtrycket röra sig mot nordost med blåsigt väder i Västra Götaland, Skåne och Blekinge, säger Ian Engblom, meteorolog vid Foreca.

– Efter det kommer Kalmar län beröras av kraftiga vindar, även om det inte blir de allra värsta vindarna.

En del medier har inför helgen kallat lågtrycket Knud för ”Stormen Knud”. Även om ordet storm till vardags används för att beskriva flera olika former av oväder så uppfyller inte Knud den meteorologiska definitionen av en storm. Då krävs det en vindstyrka på mellan 24,5 och 32,6 sekundmeter, vilket Knud inte väntas uppnå i Kalmar län.

För Kalmar läns del har SMHI utfärdat en klass 1-varning för fredagen och lördagen. Under fredagskvällen kan det, enligt Foreca, bli lite lugnare under en period innan det drar igång igen under natten mot lördagen.

– I natt kommer det igen med sydvästvindar och natten blir rätt blåsig med hårda vindbyar i området. Även under lördagen kommer det bli riktigt blåsigt med risk för hårda eller till och med riktigt hårda vindbyar över länet. Det kan få påverkan på trafiken och elförsörjningen.

Under söndagen kommer Knud till stora delar ha dragit förbi och varierad molnighet med chans för sol är att vänta.

– Det väntas bli ett ganska skurbetonat väder med sol mellan regnskurarna. Men det kommer fortfarande vara väldigt blåsigt och temperaturer på 12-15 grader. Så det kommer inte vara så jättehärligt att vara utomhus under helgen, men ska man vistas utomhus så är nog söndagen trevligast.