Klimatet kan räddas! Greta vet hur man gör!

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Ulrika Bergström

Jaså, du flyger fortfarande? Så var det med ditt klimatengagemang. Hycklare där!

Jaså du har slutat flyga och tar tåget istället. Du tror väl att du är bättre än alla andra? Du är bara ute efter att samla godhetspoäng, eller hur?

Det finns många sätt att legitimera att inte agera mot klimatförstöringen.

Sverige är för litet. säger Jimmie Åkesson. Vad vi gör spelar ingen roll. Det sitter förstås Jimmie Åkessonar i vartenda litet land på jorden som vill skicka Svarte Petter i klimatfrågan vidare till nån annan.

Problemen måste lösas internationellt, säger Åkesson. Javisst, men om vi i inte tar några inititativ nationellt så kommer det heller inte att hända något internationellt. Eller hur?

Situationen är så allvarlig att det krävs samling över blockgränserna, tycker meteorologen och miljöpartisten Pär Holmgren.

”Ser ni hur klimatdiktaturen normaliseras”, hojtar den ”borgerliga opinionsbildaren” Rebecca Weidmo Uvell” i en debattartikel i Expressen och jämför Holmgren med den nordkoreanska diktatorn Kim Il Sung.

Nu vill ju Jimmie Åkesson också att staten ska agera – internationellt. Där ser man hur långt den nordkoreanska diktaturens gift har nästlat sig in svensk inrikespolitik.

Nu är ju klimatkrisen en utveckling över tid. När jag tittar ut genom fönstret ligger snön vit på gårdsplanen och träden väntar på våren. Det är nästan så att man glömt förra sommarens torka, vattenkris, skogsbränder och böndernas nödslakt av djur. Har det ens ägt rum?

Det var väl den glömskan M, KD och SD förlitade sig på när de i höstas sänkte Sveriges klimatbudget med 2 mijarder och gjorde det billigare att släppa ut klimatgaser.

”Jag har ADHD,” säger miljöaktivisten Greta Thunberg. ”Det betyder att jag ser allt i svart-vitt. Och i miljöfrågan är det ju så. Antingen minskar vi våra utsläpp och löser miljökrisen eller så gör vi det inte. Det finns inget mellanläge.”

FN:s klimatpanel konstaterar att det krävs fördubblade ansträngningar för att nå 1,5 gradersmålet. Är det någon som ser den politiska viljan till det någonstans?

”Scener ur hjärtat” heter Malena Ernmans och Svante Thunbergs bok om hur döttrarnas ADHD- och andra diagnoser fick dem att se klimatsituationen och nödläget. När dottern vägrar äta för att jorden dör, går det inte att ducka längre. Malena Ernman till exempel ger upp sin internationella operakarriär och slutar flyga, Boken väver smärtsamt samman det privata med jordklotets och mänsklighetens framtid. Det går inte att ducka för den heller.

Så illa är det väl inte, tänker jag när jag tittar ut över det Öländska vinterlandskapet.

Jo. Det är det, säger Ernmans och spikar likt en rasande Luther fast fakta på fakta på kyrkporten, kring falsk bokföring av utsläppsnivåer, statliga brunkolssatsningar mot bättre vetande insikterna om vad som faktiskt måste göras.

För sin miljökamp får Greta Thunberg skit på trollberget, naturligtvis. Det är förstås enklare att skjuta på budbäraren än lyssna på budskapet. Fast att hon skulle vara utsänd av den nordkoreanska diktaturen har jag faktiskt inte sett någonstans. Men det beror nog bara på att jag inte letat.

’”Dom verkar mer rädda för mig, än för klimatkatastrofen”, säger Greta om sina mobbare.

Men klimatet kan räddas. Ett exempel, bara. Om världens rikaste tio procent sänker sin utsläppssnivå till det genomsnitt som gäller i EU, så skulle världens utsläpp minska med trettio procent, säger klimatforskaren Kevin Andresson i boken. Det måste kosta att släppa ut koldioxid.

Så då gör vi väl det då?

Och visste du att lilleputtstaten Costa Rica är i färd med att förbjuda all engångsplast?

Inte jag heller.

Och kan Costa Rica, så kan väl vi.

Du kan väl ta upp saken med din lokala politiker!

Under tiden är frågan om ett antal tusen ungdomars klimatprotester med Greta Thunberg i spetsen leder till politisk handling, eller om unga Greta bara blir en käck maskot, en i raden av märkvärdiga personligheter, som passerar förbi hos Skavlan i TV.

Den som överlever får se.