Klimatsmarta Fabian, Karin och Ammy får pris

Kalmar Artikeln publicerades
Samtliga Solrospristagare tillsammans med Ilko Corkovic som är ordförande Kalmar läns klimatkommission.
Foto: Länsstyrelsen
Samtliga Solrospristagare tillsammans med Ilko Corkovic som är ordförande Kalmar läns klimatkommission.

Företagen Inzile AB och Runes Bensin samt gymnasieeleverna Fabian Leven, Karin Martinsson och Ammy Björk får årets Solrospris. Priset som är ett uppmuntringspris till någon som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län.

Klimatkommissionen Kalmar län delar varje år ut ett uppmuntringspris till företag, organisationer, personer eller föreningar som bidragit till ett klimatsmartare Kalmar län.

I år går priset till tre elever på Lars Kaggskolan samt företagen Inzile AB i Västervik och Runes Bensin i Emmaboda.

Fabian Leven, Karin Martinsson och Ammy Björk får utmärkelsen för deras informativa kortfilm om hur man äter närodlat under hela året. Filmen vann första pris i Håll Sverige Rents tävling ”Unga reportrar”.

Inzile AB prisas för ett långsiktigt utvecklingsarbete för en utsläppsfri lätt lastbil som är helt eldriven. Nu byggs en produktionsanläggning i Västervik som kommer att producera 260 fordon nästa år och år 2022 är planen att producera 1000 fordon med upp mot 100 personer anställda.

Runes Bensin i Emmaboda får priset för deras vilja och förmåga att erbjuda alternativa drivmedel. Alkylatbensin på 80-talet, rapsdiesel på 90-talet, etanol år 2005 och fossilfri diesel (HVO) 2016. År 2018 fick man investeringsbidrag från Klimatklivet till snabbladdare i Emmaboda, samt till tre tankställen för biogas (Emmaboda, Nybro och Torsås).