Stor knarkinsats mot ungdomar i Lindsdal: ”Aldrig stött på något liknande”

Lindsdal Artikeln publicerades
Gruppchef Håkan Roupé och hans kollegor har de senaste veckorna kunnat identifiera ett 15-tal ungdomar i Lindsdal som nyttjar droger.
Foto: Anders Johansson
Gruppchef Håkan Roupé och hans kollegor har de senaste veckorna kunnat identifiera ett 15-tal ungdomar i Lindsdal som nyttjar droger.

Hasch, narkotikaklassade tabletter och ecstasy. De senaste tre veckorna har polisen genomfört en riktad insats mot knarket bland unga i Lindsdal. Ett 15-tal ungdomar som brukar har kunnat identifieras.

Insatsen påbörjades efter att både föräldrar och skola i Lindsdal uttryckt en oro över den rådande situationen.

– Vi har lagt all vår resurs på Lindsdal de senaste tre veckorna. Och vi har kunnat identifiera ett gäng ungdomar i samma umgängeskrets som brukar narkotika regelbundet, säger Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen i Kalmar och på Öland.

 

Det handlar om drygt 15 ungdomar där majoriteten är under 15 år.

Enligt Roupé har ungdomarna i Lindsdal inget med höstens insatser vid Baronen och centralstationen att göra.

– Det är inte så att ungdomarna har flyttat från stan in till Lindsdal. De här har hållit till i Lindsdal mer eller mindre hela tiden.

Roupé har jobbat som polis i Kalmar sedan 2001, men menar att han aldrig har stött på något liknande.

– Enstaka individer har alltid funnits, men att vi stöter på så många på en och samma plats sticker ut.

Enligt Roupé är det framförallt hasch och narkotikaklassade tabletter som konsumeras, men även ecstasy förekommer.

– Dels överlåter de narkotika mellan varandra. Sen finns de ungdomar som är lite äldre som förser dem med dessa droger. En del kanske åker in till stan och köper också.

Hur kommer det sig att det har spridit sig till en så pass stor grupp?

– Det här är ungdomar som alla känner varandra och umgås i mer eller mindre utsträckning. Narkotika har ju en tendens att sprida sig, men det är ovanligt med en så här pass stor koncentration. Vi utesluter inte heller att det kan finnas ett mindre mörkertal som vi kan ha missat. Men insatsen är inte helt avslutad än, vi har fortfarande patruller ute i Lindsdal om kvällarna.

Enligt Roupé är det på fritidsgården och runt högstadieskolan som ungdomarna hänger.

– 5-7 av ungdomarna har vi kunnat ta på bar gärning när de är påverkade. Då de är så pass unga så lagförs de inte, men vi tar kontakt med socialtjänsten som sätter in insatser.

Övriga ungdomar har man inte tagit på bar gärning, däremot har man kunnat identifiera dem på olika chattforum på nätet där man svart på vitt har kunnat se vad de håller på med.

– Många av dem förnekar att de håller på med droger, men med tanke på vad de själva skriver är det högst osannolikt. För de som vi tar på bar gärning finns det ingen anledning att förneka.

Vad svarar dem när ni frågar varför de tar droger?

– Många, om de talar sanning, säger att det beror på att man mår dåligt själsligt, att det är en slags självmedicinering.

Enligt Roupé kommer inte ungdomarna från några särskilda förhållanden.

– Det är alla typer av ungdomar, det går inte att peka ut en viss grupp, att de skulle komma från några särskilda socioekonomiska förhållanden eller så. Det är ett tvärsnitt av alla.

Att gruppen med ungdomar bor just i Lindsdal tror Roupé är en ren slump.

– Det kunde lika väl ha varit en annan stadsdel som hade drabbats om omständigheterna hade vart annorlunda.

Att droger även förekommer bland äldre ungdomar i Lindsdal är känt. Så sent som för tre helger sedan gjorde polisen tillslag mot en adress i Lindsdal. I bostaden hade det varit ungdomsfest under natten och polisen hittade sex sovandes ungdomar i 18-19-årsåldern som alla visade tecken på narkotikapåverkan.

Men det tillslaget var inte en del av den riktade insatsen.

– Det togs omhand av vanlig ordningspolis. Att vi gör den här riktade insatsen är för att ungdomarna är så pass unga och ju tidigare vi kan få tag i dem och få in dem på rätt spår ju lättare är det att få ett stopp på det.