Kommunen vägrade hjälpa polisen i utredning om gruppvåldtäkt

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar kommun vägrade att hjälpa polis och åklagare med namn på boende på ett HVB-hem i samband med en utredning om våldtäkt.
Foto:Mats Holmertz
Kalmar kommun vägrade att hjälpa polis och åklagare med namn på boende på ett HVB-hem i samband med en utredning om våldtäkt.

Polisen misstänkte att unga män på ett HVB-hem i Kalmar var inblandade i en brutal gruppvåldtäkt.

Men kommunen vägrade lämna ut namnen på de boende.

I september förra året blev en kvinna utsatt för en överfallsvåldtäkt intill cykelvägen vid Trollbackevägen. Tre män var inblandade.

Misstankar fanns att förövarna var inskrivna på ett HVB-hem i närheten och åklagaren Bengt Wahlström vände sig till kommunen med begäran om identiteten på de som bodde på hemmet.

Kalmar kommun vägrade och hänvisade till sekretess och har nu fått rätt i Förvaltningsrätten och genom att Högsta förvaltningsrätten inte tar upp fallet till prövning.

– Det är mycket märkligt, säger åklagaren Bengt Wahlström. Misstankarna fanns på grund av närheten till HVB-hemmet och genom beskrivning av gärningsmännen. Jag ville ha namn, telefinnummer och godeman på de som bodde på boendet. Det tycker inte jag är integritetskränkande.

Bengt Wahlström lyckades gå runt kommunens nekande och fick uppgifterna från Migrationsverket. Nu sitter två unga män från ett HVB-boende häktade och kommer att åtalas. Den tredje mannen är fortfarande okänd och därmed på fri fot.

– Det handlar om ett mycket allvarligt brott. Att då en myndighet ska kunna sättar käppar i hjulet för en annan myndighets utredning är inte acceptabelt.

– Om lagstiftningen tolkas på det här sättet måste den helt enkelt ändras. Detta är inte rimligt.

De två män som nu sitter häktade kunde identifieras genom "operation DNA-topsning" sedan åklagaren fått det efterfrågade materialet från Migrationsverket.

Våldtäkten mot den 40-åriga kvinnan skedde på natten mot söndagen den 10 september. Tre okända män kom ifatt henne bakifrån och tog kontakt. Hon knuffades omkull och utsattes för våldtäkt.

Brottsrubriceringen är grov våldtäkt - ett brott som ger minst fyra års fängelse.

Åklagaren menade att det fanns en stor risk att gärningsmännen skulle återfalla i brott och att det därför var av yttersta vikt att de identifierades och att det kunde ske genom namnlistor på de boende.

Kommunen menade att det inte fanns någon misstänkt i det läget och att eventuella sammanställningar av namn skulle omfatta personer som inte var brottsmisstänkta.

Kammarrätten tolkade lagstiftningen på samma sätt som Kalmar kommun. Ett utlämnande av namn skulle omfatta ett stort antal personer som inte var misstänkta för brott.

Åklagarmyndighetens rättschef Lars Werkström överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen, berättar sajten Dagens Juridik.

"Förundersökning om grov våldtäkt pågår. Det hemställs om mycket skyndsam handläggning."

Men Högsta Förvaltningsdomstolen tog inte ens upp ärendet och avgörandet i Kammarrätten står därmed fast.

Ett liknande fall i samband med en stöldhärva i Växjö för en kort tid sedan avgjordes på samma sätt.


Tidigare artiklar:

Även den andre 18-åringen häktad för grov våldtäkt

18-åring häktad för överfallsvåldtäkt

Söker vittnen till överfallsvåldtäkt