Kommunal: Fel av Kalmar att privatisera assistenterna

Björkenäs Artikeln publicerades
Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin gästade Kalmar under torsdagen. Han tycker att det var fel av kommunen, och de lokala S-politikerna, att privatisera de personliga assistenterna.
Foto: Tomas Löwemo
Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin gästade Kalmar under torsdagen. Han tycker att det var fel av kommunen, och de lokala S-politikerna, att privatisera de personliga assistenterna.

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin tycker att det var fel av Kalmar kommun att privatisera de personliga assistenterna, och menar att det kan påverka trovärdigheten för de lokala S-politikerna.

Bara två veckor innan valet ger Kommunals ordförande Tobias Baudin Socialdemokraterna i Kalmar en rejäl knäpp på näsan. Under torsdagen gästade Kommunalbasen Kalmar och LSS-verksamheten i Björkenäs där vår tidning fick en pratstund med honom.

Vad tycker du om att Kalmar kommun privatiserat de personliga assistenterna?

– Jag tycker att det är fel. Framförallt då Kalmar är en S-ledd kommun samtidigt som S centralt vill minska vinstmaximeringen, säger Tobias Baudin.

– Om man tycker att Socialdemokraternas förslag på att kraftigt minska vinstmaximeringen i värdfärden är bra och samtidigt privatiserar verksamhet så får man problem med trovärdigheten.

Privatiseringen av Kalmars personliga assistenter föregicks av intensiva diskussioner och interna motsättningar där till slut S och de borgerliga partierna våren 2017 tog privatiseringsbeslutet. Bland annat majoritetskollegan Vänsterpartiet var starkt kritiskt till förslaget.

Även tidigare har Socialdemokraterna i Kalmar drivit genom privatisering av kommunal verksamhet. Under den förra mandatperioden, 2013, privatiserades delar av hemtjänsten. Den gången var de interna motsättningarna så intensiva att samtliga socialdemokratiska ledamöter i protest lämnade omsorgsnämnden och lämnade dåvarande ordföranden Steve Sjögren (S) ensam kvar. När frågan var uppe i kommunfullmäktige i december 2013 valde nio S-ledamöter att inte rösta.

Tobias Baudin konstaterade under torsdagen att han gärna ser privata aktörer inom välfärdssektorn. Men enligt Baudin är vissa aktörer endast ute efter att plocka ut så mycket vinst som möjligt. Bland annat Humana, som vann upphandlingen om Kalmars personliga assistenter, menar han är ett sådant företag.

– Det är bra om det finns olika val, det tror jag alla vinner på. Men då ska det vara mellan aktörer som strävar efter bästa möjliga verksamhet och inte största möjliga vinst, vilket är fallet i Kalmar.

Tobias Baudin är just nu ute på en omfattande valturné för att få upp det stora rekryteringsbehovet inom välfärdsyrkena på dagordningen. Med sig har han en larmrapport, som Östra Småland tidigare skrivit om.

– De kommande fyra åren behövs det rekryteras 135 000 personer för att möta behoven inom välfärden. För Kalmars del innebär det att 742 personer, med rätt utbildning, behöver anställas.

Enligt Kommunals rapport krävs de stora rekryteringarna om Sverige ska behålla och stärka den generella välfärden. Baudin är därför väldigt kritisk till partierna som vill sänka skatterna, inte minst Sverigedemokraterna.

– Vi har jämfört SD:s förslag på höstbudget med den som nu används och hade SD:s budget gällt så hade Kalmar kommun fått 61 miljoner kronor mindre i statsbidrag och Landstinget i Kalmar län hade fått 94 miljoner mindre.

– Jag tycker att SD får prata för lite om sin politik, för hur ska du få fler undersköterskor samtidigt som du tar bort 61 miljoner kronor? Vi behöver i stället anställa fler, vi behöver höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren inom välfärden.