Tv-spel bakom angrepp på ensamkommande

Kalmar Artikeln publicerades
En konflikt om att antingen stänga av ett Playstation för att gå och lägga sig eller spela vidare orsakade ett våldsamt bråk på ett  HVB-hem i Kalmar kommun i november. Boendet på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto:Jessica Gow/TT
En konflikt om att antingen stänga av ett Playstation för att gå och lägga sig eller spela vidare orsakade ett våldsamt bråk på ett HVB-hem i Kalmar kommun i november. Boendet på bilden har inget med artikeln att göra.

En medarbetare vid ett HVB-hem i Kalmar kommun hamnade i november i våldsamt bråk med en av boendets ungdomar. Saken gällde ett Playstationspel.

Händelsen ägde rum den 9 november på HVB-hemmet där individen, som är under 18 år, bor.

– En ungdom och en medarbetare hamnade i konflikt kring ett Playstationspel. Det kan tyckas som en liten sak, men det uppstod handgemäng, säger Andréa Friedenvall som är enhetschef och föreståndare för ett annat HVB-hem i kommunen men som var enhetschef i beredskap den aktuella kvällen.

I den Lex Sarah-rapport som upprättats om händelsen står att konflikten mellan medarbetaren och individen utlöste "en våldssituation där medarbetaren angrep den enskilde".

Andréa Friedenvall vill emellertid inte gå in på exakt vad för våldsamheter som förekom.

– Utredningen är inte gjord ännu och jag kan inte yttra mig om det, men jag kan säga att historierna går isär.

Hur kan ett Playstationspel orsaka ett våldsamt bråk?

– Vi försöker normalisera tillvaron för våra ungdomar och råder dem att inte sitta uppe på nätterna utan att gå och lägga sig, så att de har en bra dygnsrytm för att klara av skolan.

– Den här ungdomen ville hellre sitta uppe och spela, det var så dispyten började.

Den aktuella medarbetaren är inte fast anställd vid boendet utan var där i egenskap av vikarie. Enligt Friedenvall ska hen vara en rutinerad och mycket uppskattad medarbetare på boendet. Men sedan händelsen får hen inte längre vikariera där.

– Nej, det ser vi ingen anledning till, vare sig för medarbetaren eller för ungdomen innan detta är utrett och klart.

Hur lång tid kommer utredningen ta?

– Vet inte. Men de brukar vara ganska snabba när det gäller sådana här ärenden så jag väntar mig att bli kallad för intervju när som helst.