Kommunen förlorar en miljon på Attefallshusen som skulle bli flyktingby

Tvärskog Artikeln publicerades
Attefallshusen som skulle bli flyktingby har sålts. Kommunen förlorar en miljon på affären.
Foto: Anders Johansson
Attefallshusen som skulle bli flyktingby har sålts. Kommunen förlorar en miljon på affären.

Det blev en förlust på omkring en miljon när Kalmar kommun sålde de fem Attefallshus som för två år sedan skulle bli en by för flyktingar på Jonas Backe i Påryd.

Försäljningen är nu klar. Det blir en och samma person som köper samtliga fem hus. Han ger 190 000 kronor styck, det är hälften av vad kommunen betalade till det polska företaget Andrewex, som levererade byggnaderna för två år sedan.

I två år har husen stått och väntat på en användare på sågverket i Tvärskog, medan processen kring flyktingbyn tuggat vidare.

Det är Svensk Fastighetsförmedling i Kalmar som haft kommunens uppdrag att sköta försäljningen.

– Det blev det högsta budet som vann, säger vd Håkan Hellström. Det är samma person som köper alla fem husen för 190 000 kronor styck.

– De kommer att användas för uthyrningsändamål, men placeringen är inte riktigt klar ännu.

När Kalmar kommun köpte husen vände man sig till det polska bolaget Andrewex, som då nyligen blivit ägare till sågen i Tvärskog.

Priset blev 1 950 000 för de fem enheterna. Byggnaderna är 25 kvadratmeter stora och innehåller såväl toalett och dusch som kök. Till och med tvättmaskin ingår. Det ingår även en tryckimpregnerad altan i priset.

Priset för husen ligger i nivå med det förväntade, som normalt är cirka 10 000 kronor kvadratmetern. Nu betalas 7 600 kronor kvadratmetern, vilket kanske kan förklaras med en mängdrabatt när det köps fem likadana hus.

Det är snarast kommunens inköpspris 2016, som är förvånande högt. Då betalades 390 000 kronor styck, eller 15 600 kronor kvadraten. Och då köptes ändå fem stycken exakt likadana stugor in samtidigt.

Någon upphandling gjordes inte utan det var från början klart att det polska företag som nyligen köpt den krisdrabbade sågen i Tvärskog skulle få leverera.

Flyktingbyn i Påryd var tänkt att så småningom omfatta 10 olika uthyrningsenheter. Den stoppades emellertid av länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen eftersom den gamla industrimark i Påryd, där byggnationen var tänkt att ske, inte undersökts ordentligt.

Det var Thoralf Alfsson (SD) som i januari motionerade om att Attefallshusen skulle säljas.

Kolbodagården i Kolboda köptes in för att bli boende för ensamkommande.
Foto: Anders Johansson
Kolbodagården i Kolboda köptes in för att bli boende för ensamkommande.

För ett annat kostsamt inköp under den stora flyktingperioden, Kolbodagården, är framtiden fortfarande osäker. Det köptes in 2015 av Kalmarhem, på order av kommunledningen, för att användas som hvb-hem. Priset var 8 miljoner, som anses som ett rejält överpris. Efter det har det satsats minst lika mycket på upprustning av gården.

De ensamkommande flyktingarna har nu flyttat ut från Kolbodagården och byggnaden hanteras av socialförvaltningen. Det har kommit förslag om att göra om gården till seniorboende. Men det kan också bli en försäljning även av det objektet.

Läs mer

Stort intresse för Attefallshusen

Flyktingby planeras i Påryd

Här kan det bli boende för nya svenskar

De kan flytta in i nya boendet i Påryd

Ny ansökan för flyktingby i Påryd

Boende i Påryd ger inte upp

Stopp för arbete med flyktingbyn

Många åsikter om planerade boendet