Kommunen säljer Kolbodagården

Kolboda Artikeln publicerades

Nu står det klart att Kalmar kommun väljer att lägga ut Kolbodagården till försäljning. Fastigheten som under en kort period fungerade som flyktingboende har under en längre tid stått tom och kostar socialförvaltningen 175 000 kronor varje månad.

Kolbodagården med 30 platser har under en längre tid stått tomt.
Foto: Anders Jönsson
Kolbodagården med 30 platser har under en längre tid stått tomt.

– Det stämmer att vi förbereder för försäljning. En mäklare håller på att arbeta för att få fram en annons och sedan är tanken att den ska komma ut någon gång under sommaren, säger Gunilla Svensson, fastighetschef på Kalmar kommun.

Än så länge har något utgångspris för fastigheten inte bestämts.

– Det är mäklaren som kommer att sätta pris och det sker först efter att en värdering är genomförd.

Kolbodagården köptes av kommunen för strax under åtta miljoner kronor. Sedan dess har investeringar på omkring 6,8 miljoner gjorts för att nå upp till standarden som krävs för ett flyktingboende. Bland annat var inte lokalerna vinterbonade när de köptes.

– När det gick från att vara ett vandrarhem som det tidigare var till att bli ett flyktingboende höjdes också kraven, vilket gjorde att vi var tvungna att investera, säger kommunalråd Johan Persson (S).

Johan Persson (S) hoppas på en plus-minus-noll-affär när kommunen säljer Kolbodagården.
Foto: Tomas Löwemo
Johan Persson (S) hoppas på en plus-minus-noll-affär när kommunen säljer Kolbodagården.

Nu är kommunens förhoppningar att en försäljning ska kunna täcka de kostnader Kolbodagården har inneburit.

– Vi har kunnat skriva ner en del av investeringarna med hjälp av det stöd vi fått från Migrationsverket. Självklart är mina förhoppningar som kommunalråd att det här nu ska bli en plus-minus-noll-affär.

Det har tidigare diskuterats kring flera olika lösningar på situationen där bland annat försäljning och att hyra ut anläggningen externt togs upp som möjliga åtgärder.

– Beslutet togs för en månad sedan och innan dess har vi noga undersökt att kommunen inte kommer ha något framtida behov av lokalerna.

Förslaget om att hyra ut bostaden kunde ganska tidigt räknas bort.

– Vi kommer inte ha något behov av Kolbodagården i framtiden och då är det ingen idé med att hyra ut lokalerna utan det är bättre att vi säljer det.

Johan Persson menar att kommunen var i stort behov av boenden under perioden Kolbodagården köptes och att man då inte kunde förutspå att lokalerna nu skulle stå tomma.

– När vi köpte fastigheten var vi inne i en period då vi tog emot flera hundra personer som var i stort behov av någonstans att bo.

Den 12 november, dagen efter Kalmarhem genomförde köpet införde regeringen de nya asylreglerna som gjorde att tillströmningen av unga asylsökande stannade av och behovet av Kolbodagården minskade.

Försäljningen är också en del för att kunna hjälpa Socialförvaltningen som varit hårt ekonomiskt pressade att bli av med en kostnad.