Kommunerna kan bli av med miljarder i bidrag

Länet Artikeln publicerades
Finansminister Magdalena Andersson (S) med vårens budgetproposition.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) med vårens budgetproposition.

I regeringens vårbudget finns inte de utlovade 20 miljarderna till välfärden med. Statsbidragen till kommunerna minskas också med sju miljarder fram till 2022. Något som kan få stora konsekvenser för kommunerna i länet.

I veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens vårbudget. Tittar man lite noga i den kan man hitta att statsbidragen till den kommunala sektorn minskas med sju miljarder kronor fram till 2022.

De generella bidragen ligger kvar på 120 miljarder kronor för åren 2020, 2021 och 2022. Däremot minskas de riktade bidragen från 89 miljarder 2020, till 86 miljarder 2021 och 82 miljarder 2022. Med andra ord en minskning på med sju miljarder.

Utslaget på Sveriges 290 kommuner blir det ungefär 10 miljoner per kommun. Men den exakta summan beror på en mängd olika variabler.

I den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, eller januariavtalet som det kallas i folkmun, var en av de 73 punkterna att fortsätta öka bidragen till kommuner och landsting.

Punkt sex lydde: "Förstärkningen av de allmänna bidragen till kommuner och landsting fortsätter i jämn takt över mandatperioden”.

Andreas Erlandsson (S) menar att höstens M/KD-budget gett minskat reformutrymme.
Foto: Mohammad Abdulrahim
Andreas Erlandsson (S) menar att höstens M/KD-budget gett minskat reformutrymme.

– Utan att ha detaljstuderat vårproppen ser jag det här som en konsekvens av den budget av M och KD som röstades igenom i slutet av förra året. Den minskade reformutrymmet som finns så vi visste att det inte skulle bli några nya pengar till kommunerna, säger Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.

I Socialdemokraternas valmanifest utlovades en välfärdssatsning på 20 miljarder.

”Socialdemokraterna går till val på att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Bland annat vill partiet anställa 14 000 fler i vården, korta köerna och tillföra 20 miljarder mer till välfärden.”

– Om inte vallöftet om minst 20 miljarder till kommunsektorn genomförs så skulle det få väldigt stora konsekvenser. För Kalmar handlar det om nästan 100 miljoner, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.

Johan Persson (S) menar att det skulle få väldigt stora konsekvenser om de utlovade 20 miljarderna inte kommer kommunerna till godo.
Foto: Tomas Löwemo
Johan Persson (S) menar att det skulle få väldigt stora konsekvenser om de utlovade 20 miljarderna inte kommer kommunerna till godo.

– Jag utgår från att det kommer besked om detta i höstbudgeten som ju är första gången man lägger en riktig budget. Allt annat vore väldigt märkligt. Utmaningarna för kommunsektorn är väldigt stora de kommande åren. Då måste staten hjälpa till vilket ju också utlovats från både S och C nationellt.

Andreas Erlandsson (S) utgår också från att de utlovade 20 miljarderna kommer kommunerna till godo och att det verkligen behövs.

– Förra året halverades kommunernas resultat samtidigt som statens finanser gick med miljardöverskott. Vi kan inte ha en politik där man fortsätter att beta av statsskulden samtidigt som kommunerna går på knäna.

Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande i Borgholm, hoppas att de utlovade 20 miljarderna kommer trots höstens högerbudget.

– Men för oss i Borgholm finns en annan sak som är väldigt viktig, nämligen det kostnadsutjämningssystem som är på remiss nu. Det skulle betyda en vinst på 12 miljoner per år för en fattig kommun som Borgholm.