Könsneutralt duschrum på alla skolor i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Samtliga skolor och idrottshallar ska få könsneutrala dusch- och omklädningsrum som kan användas av elever som vare sig identifierar sig som pojke eller flicka.
Foto:FREDRIK PERSSON / TT
Samtliga skolor och idrottshallar ska få könsneutrala dusch- och omklädningsrum som kan användas av elever som vare sig identifierar sig som pojke eller flicka.

Alla skolor i Kalmar, från högstadiet och uppåt, ska få könsneutrala dusch- och omklädningsrum i gymnastiskhallarna. De kan nyttjas av elever som inte identifierar sig som pojke eller flicka.

Alla sporthallar ska också få ett tredje omklädningsrum, vid sidan av de för "Män" och "Kvinnor". En klar könsidentitet ska inte vara ett krav för att kunna vara med på idrottsaktiviteter

– Vi håller på med en inventering, säger Louise Weidolf, strateg för social hållbarhet i Kalmar kommun. I många sporthallar går det att lösa smidigt, där finns redan flera omklädningsrum. Det handlar mest om att skylta om.

– På kommunens högstadieskolor kan det behövas ombyggnader för att klara målsättningen. Tillsammans med fastighetskontoret går vi nu igenom de olika byggnaderna.

  Förra veckan kunde vår tidning berätta att Jenny Nyströmskolan kunde erbjuda sina elever ett könsneutralt omklädningsrum i de lokaler i Sporthallen som skolan använder. Samma arrangemang finns redan i Äventyrsbadet.

  På kommunspråk kallas det tredje omklädningsrummet för flexomklädningsrum. Projektet finns med i den kommunala hbtq-handlingsplanen för 2016-2020.

  Omklädningsrummen ska kunna användas av elever som inte har en definierad könstillhöringhet och transpersoner.

  Men de ska också kunna nyttjas av andra som inte vill vara i de mer publika omklädningsrummen.

  Och det handlar inte bara om skolelever. Föreningarna användes sporthallarna flitigt på kvällarna och även föreningsledare ska få information som de sedan kan sprida vidare om de könsneutrala omklädningsrummen och duscharna.

  I slutet av april kommer det att vara ett möte med alla idrottslärare om projektet och veckan därpå är ett möte med Serviceförvaltningen inplanerat.

  – Ombyggnaderna, där de behövs, behöver läggas in i budget, säger Louise Weidolf. Det kostar förstås en del, men på de flesta håll kan det lösas smidigt. Där det finns utrymmen för bastu kan dessa användas för såväl omklädningsrum som duschar.

  Arbetet med att plocka fram ett tredje omklädningsrum i alla gympasalar och sporthallar har redan startat. Om budgetpengarna kan ordnas ska också ombyggnaden av skolornas gymnastiksalar kunna påbörjas tämligen omgående.

  Kalmar kommun och Södermöre kommundel driver sju skolor med högstadium där det extra omklädningsrummet kan bli aktuellt.

  RFSL har hyllat utvecklingen med fler könsneutrala omklädningsrum. I vår tidning i fredags uttalade sig Jennie Vallin, projektledare för Kalmarsund Pride, mycket positivt.

  Även Kalmarsunds gymnasieförbund arbetar med ett liknande projekt.