Konstgräs med förhinder - IFK Berga får 76 000 som kompensation för feldragen el

Bergavik Artikeln publicerades
Det blev dubbelfel när elinstallationerna gjordes för belysningen av fotbollsplanerna i Bergaviks IP.
Foto: Karin Asmundsson
Det blev dubbelfel när elinstallationerna gjordes för belysningen av fotbollsplanerna i Bergaviks IP.

Det blev så mycket fel och strul för IFK Berga när de skulle få ljus till konstgräs- och A-plan att kommunen ger föreningen 76 400 kronor i ersättning. Mer än hälften av pengarna ska täcka att IFK fått betala kommunens elräkningar.

Det var vid ett möte tidigare i våras som representanter för IFK Berga träffade kommunens fritidsförvaltning. Man kom överens om att 76 400 kronor skulle täcka merkostnader, ideellt arbete och besvär som bygget av konstgräsplanen orsakat. Beslutet om ersättning togs på delegation och har sedan förmedlats till kultur- och fritidsnämnden.

Konstgräsplanen i sig har inte varit något bekymmer, det har däremot elen. Som Östra Småland berättat tidigare kunde IFK Berga först inte använda planen fullt ut eftersom det saknades el till belysningen.

När elen sedan kom gjordes flera misstag vid installationen. Föreningens elcentral säkrades upp från 50 till 63 ampere, utan att det behövdes och utan att föreningen informerades. Konsultfirman som kommunen anlitat kopplade också all el till kommunens verksamhet i området till föreningens abonnemang.

– Det här pågick i 2-3 månader och det var inte superbra, säger Per-Ola Johansson som är idrottsansvarig inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Förutom de felaktiga elkostnaderna kompenseras IFK Berga för att konstgräsplanen inte var klar i augusti i fjol som planerat. Det blir också ersättning för att föreningen fick svårt att leva upp till sitt skötselavtal med Kalmar kommun. Där ingick städning av kommunens omklädningsrum som i praktiken var en byggarbetsplats.

Följetongen om konstgräset fortsätter. Belysningen som kom upp till slut har fått flera grannar att protestera. Kommunen har försökt att släcka vissa lampor, vinkla om dem och sätta upp raster.

– Vi har prövat oss fram, men inga åtgärder har hjälpt. Vi ska byta armaturer, nya är på väg. De som vi har beställt ger minimalt med spilljus.