Kraftfull protest mot övervakningssamhället

Öland Artikeln publicerades
Bertil Vallien skildrar övervakningssamhället i nya utställningen I see you, på Vida.
Foto: Karin Asmundsson
Bertil Vallien skildrar övervakningssamhället i nya utställningen I see you, på Vida.

Planen var en utställning med hästar. Det blev det. Men det blev också en utställning om övervakningssamhället, om att vi alltid är sedda. Det är en oväntat politisk utställning av Bertil Vallien.

– Hela min karriär började med hästar. Jag blev populär bland flickorna när jag var tolv år för att jag ritade hästar så bra. På gamla dar har jag tagit upp metaforen med hästar. Jag är fascinerad över att en 800 tung häst lever på gräs, och att de är så tillitsfulla mot människor, förklarar Bertil Vallien.

Bertil Vallien är fascinerad av hästar.
Bertil Vallien är fascinerad av hästar.

Meningen var att han skulle ett tiotal målningar med hästar som motiv.

- Med konstiga färger och mer och mer upplösta och abstraherade. Men så kom det ett sidospår. Jag fick konstiga mejl från Facebook och Facebook hade gjort film från ett besök i Danmark, och det blev tydligt hur övervakade vi är i detta samhälle.

I see you. Bertil Vallien.
I see you. Bertil Vallien.

Sidospåret har blivit drygt 20 verk på temat ”I see you”, med alien-liknande figurer med små runda ögon som betraktar betraktarna. Figurerna har fullständigt nollställda ansikten och stirrar rakt fram. Tillsammans bildar de en hotfull massa. Också i molnet finns ögonen som följer oss överallt, hela tiden.

I see you. Bertil Vallien.
I see you. Bertil Vallien.

– Jag tycker det obehagligt, och jag fattar inte hur det går till. Samtidigt älskar jag telefonen som kommunikationsmedel. Och det var skönt att ha ett så tydligt tema.

Bilderna i I see you-sviten är snabbt gjorda nu i somras. I en del har han återvänt till en nygammal teknik.

– Jag hittade stålpennor jag köpt när jag gick på Konstfack. Långa spetsiga pennor man doppar i bläck, jag älskar de tunna linjerna.

Att Bertil Vallien gör direkta politiska kommentarer i sitt konstnärskap är ovanligt.

– Jag gjorde svarta skulpturer samband med invasionen av Kuwait 2007.

Utställningen är i tre rum, de flesta i atriumhallen, några i caféet och två i hallen där Ulrica Hydman Valliens permanenta utställning finns.

Bertil Vallien arbetar för fullt och hela tiden, både med måleri och glas.

– Jag har fått en nystart i USA. Jag kom lite av mig när bruken las ner, men sen fick jag en beställning på ”the one million dollar boat” som visades i Chicago 2017. Nu har jag hur många beställningar som helst från museer och gallerier.

I sommar har han gjort tolv stycken två meter höga skulpturer som ska bli till en pelargång till ett museum, och i höst väntar två USA-resor.

fakta

Utställning

Bertil Vallien

Vida, Halltorp

till 29 september

Visa mer...