Kraftig försämring av företagsklimatet i Kalmar - men politikerna tror det blivit bättre

Kalmar län Artikeln publicerades
Svenskt Näringslivs biträdande regionchef Johnny Rönnfjord presenterade på tisdagen siffror på näringslivsklimatet i länet.
Foto: Johanna Eriksson
Svenskt Näringslivs biträdande regionchef Johnny Rönnfjord presenterade på tisdagen siffror på näringslivsklimatet i länet.

Företagsklimatet i Kalmar kommun har försämrats kraftigt det senaste året. Enligt företagarna själva. Men politikerna tror att det blivit bättre.

Enligt politikerna har företagens förutsättningar i Kalmar gått spikrakt uppåt de senaste åren och är nästan uppe på toppnivåer.

Företagarna har en helt annan uppfattning, efter en förbättring under några år pekar kurvan för företagsklimatet nu lika brant nedåt som svarta pisten Chocken i Idre Fjäll.

Inte i någon annan kommun skiljer det så mycket i uppfattning om företagsklimatet mellan politiker och företagare, som det gör i Kalmar.

Det framgår av Svenskt Näringslivs mycket omfattande undersökning av företagsklimatet i samtliga 290 kommuner i landet. På tisdagen presenterades den i Kalmar av biträdande regionchefen Johnny Rönnfjord. Undersökningen kommer sedan att sammanställas till den företagsrankning som presenteras i höst.

– Kalmar län hamnar under snittet för landet som helhet det här året, konstaterade Johnny Rönnfjord. Bara fyra av tolv kommuner förbättrar sina resultat jämfört med 2018.

Mönsterås har fortfarande länets bästa företagsklimat. Sedan följer Nybro, Torsås, Hultsfred och Kalmar på femte plats.

Kalmar är den kommun i länet som försämrat sina siffror allra mest. Det är en enorm besvikelse i kommunen som satsat stort på att klättra i tabellerna. Man har till och med startat en organisation, ”Kalmar Topp 100”, med syftet att nå bättre placeringar.

Tomas Davidsson, näringslivschef Kalmar.
Foto: Mats Holmertz
Tomas Davidsson, näringslivschef Kalmar.

Näringslivschefen Tomas Davidsson i Kalmar var inte lycklig under presentationen.

– Vi måste sätta oss ner och analysera de här siffrorna ordentligt, menade han. Jag vill inte göra någon snabbanalys. Men det är klart att det inte är vad vi väntat och hoppats på.

Politikerna tror att företagsklimatet är jättebra. Men det stämmer inte alls med företagarnas bild. Hur har ni på näringslivsenheten klarat informationen till politiken, egentligen?

– Det handlar om ett mycket långsiktigt arbete och det är stort fokus på företagsklimat i vår kommun. Jag tycker att vi på längre sikt är på rätt väg.

Skillnaden mellan företagare och politiker i Kalmar blir allra störst när frågan gäller ”Kommunpolitikernas attityder”. Politikerna själva tycker nästan de är i toppklass och ger betyget 4,8. Företagarna säger mer mediokra 3,4.

Mest överens är man när det gäller infrastrukturen, vägnät, tåg- och flygförbindelser. Såväl politiker som företagare tycker de är usla, företagarna menar att de till och med blivit ännu sämre det senaste året.

Det är emellertid ännu värre i Oskarshamn. Företagarna där sätter lägst betyg av alla i hela landet när det gäller infrastruktur.

Fokus i undersökningen ligger på små och medelstora företag. 74 procent av de företag som deltagit har 1-25 anställda.

Linda Petersson, Telin Rekrytering.
Foto: Mats Holmertz
Linda Petersson, Telin Rekrytering.

Linda Petersson från Telin Rekrytering menade att det är något som näringslivschefer och politiker bör ta till sig.

– Det är de små och medelstora företagen som behöver stöd och hjälp. När man vuxit till sig och blivit stora klarar man det mesta själv. Men det kommunala stödet behöver prioriteras på de små bolagen.

Johnny Rönnfjord bekräftade att de stora företagen ofta är mer positiva när det gäller kontakten med kommunerna än vad de små är.

– De mindre är mer skeptiska och har känslan av att kommunerna inte bryr sig.

Sämsta företagsklimatet i länet har Emmaboda. Även 2018 låg man lågt och nu har slutbetyget försämrats ytterligare.

Fakta

Sammanfattande betyg på företagsklimatet i länets kommuner

 

Mönsterås 4,4

Nybro 3,7

Torsås 3,6

Hultsfred 3,4

Kalmar 3,4

Oskarshamn 3,2

Västervik 3,1

Vimmerby 3,1

Högsby 3,0

Mörbylånga 3,0

Borgholm 2,9

Emmaboda 2,6

Visa mer...