Kraftig ökning av rut-avdrag i länet

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Antalet länsbor som använder sig av rut-avdraget för bland annat städtjänster ökar. Om siffrorna från årets första sju månader står sig kan det handla om en 30-procentig ökning räknat på helår. Nu aviseras nyanställningar från företagen i branschen.

Förra året ansökte fler än var tionde länsbo om det populära avdraget för tjänster i hemmet. I år tyder allt på att det kommer att bli betydligt fler.

Räknat per invånare kan man konstatera att Borgholms kommun står i en klass för sig i Kalmar län, när det handlar om att begära skattereducering efter att ha använt sig av städtjänster. Trots färre kommuninvånare är den utbetalade ersättningen 2,5 gånger större i Borgholm än i Mörbylånga.

Förklaringen är sannolikt de många fritidsbostäderna i Borgholms kommun där sommarboende kan hitta på betydligt roligare saker att göra än att städa huset under några få semesterveckor.

Hittills i år har 4,4 miljoner betalats ut i Rut-ersättning i Borgholm. I Kalmar handlar det om 11 miljoner, i Oskarshamn 4,5 miljoner och i Västervik 7,8.

I hela Kalmar län har 14 600 personer begärt avdrag i år. De får tillbaka 47 miljoner kronor. För helåret 2018 var siffran 74 miljoner.

Under hela förra året begärde 19 300 personer i länet avdrag för hemtjänster.

Branschorganisationen Hemserviceföretagen säger i en rapport att den ökade efterfrågan på tjänster kraftigt kommer att öka antalet jobb. Tre av fyra företag i branschen säger att de kommer att nyanställa.

Den 1 juli i år höjdes taket för rutavdrag från 25 000 till 50 000 kronor. Det gjorde avdraget ännu mer populärt.

̶ Städarna är ett tillväxtbolag så för oss kommer det definitivt leda till nyanställningar. I hela landet räknar vi med att anställa 20-30 personer varje månad närmaste åren, säger Ulrik Hollman, ekonomichef på Städarna Sverige AB med verksamhet i länet.

Nästan 3 av 4 medlemsföretag hos Almega Hemserviceföretagen, 74,5 procent, säger att de kommer nyanställa till följd av höjningen. Det visar en enkätundersökning som Almega Hemserviceföretagen gjort bland sina medlemsföretag.

̶ Att rut-avdraget utökas innebär att fler får jobb. Branschen är en integrationsmotor med 57 procent utrikes födda. Många är kvinnor med en svag anknytning till arbetsmarknaden, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Städning är det som de allra flesta begär avdrag för, nästan tre av fyra avdragsmiljoner gick till till detta förra året. Sedan följer trädgårdsarbete och flytthjälp.

Minst populärt är textilvård, bara 0,1 procent gick till detta, eller totalt 3,5 miljoner på ett år. Omsorgsverksamhet låg på 0,3 procent och reparation av vitvaror 0,7 procent.

Att söka rut-avdrag för barnpassning tillhör inte heller vanligheterna, 1 procent av den utbetalade summan gick till barnvakter.

Folk med it-problem tillhör inte heller de mest frekventa rut-användarna, bara 1,4 procent gick dit och snöskottning tog 0,8 procent av den utbetalade summan.

Möjligheten till avdrag för läxhjälp och matlagning har numera försvunnit.

På skatteverkets hemsida går det att läsa mer om rutavdraget.

Fakta

Rutavdraget

* Högst 50 000 kronor per år kan dras av på person och år.

* Det är företaget som anlitas för arbetena som gör avdraget, inte den som köpt tjänsten.

* Du måste vara över 18 år för att få göra avdraget.

* Avdraget kan också göras för arbeten i en bostad du bor i utomlands.

* Avdraget är 50 procent av arbetskostnaden.

* Exempel på rutberättigat arbete är städning, kläd- och textilvård, snöskottning, trädgårdsarbete, barnpassning, flyttjänster, it-tjänster, reparation av vitvaror.

Visa mer...

Fakta

Här görs mest rut-avdrag i länet

Hittills under 2019.

Borgholm 4,5 miljoner

Emmaboda 0,6 miljoner

Hultsfred 3 miljoner

Högsby 0,8 miljoner

Kalmar 11,7 miljoner

Mönsterås 1,2 miljoner

Mörbylånga 1,8 miljoner

Nybro 5,3 miljoner

Oskarshamn 4,3 miljoner

Torsås 1,9 miljoner

Vimmerby 1,8 miljoner

Västervik 7,9 miljoner

Visa mer...