Krafttag mot plasten i Påryd

Kalmar/Påryd Artikeln publicerades
Trots att Anders Lundberg saknar tillstånd till att lagra plastavfall utomhus har flera ton avfall blivit stående utomhus under långa perioder. Nu tar kommunen i med hårdhandskarna för att få företagaren att flytta in plasten inomhus och städa upp på tomten. 3 bilder
Foto:Tomas Löwemo
Trots att Anders Lundberg saknar tillstånd till att lagra plastavfall utomhus har flera ton avfall blivit stående utomhus under långa perioder. Nu tar kommunen i med hårdhandskarna för att få företagaren att flytta in plasten inomhus och städa upp på tomten.

Företagaren Anders Lundberg måste omgående städa upp plasten i Påryd. Annars hotar Kalmar kommun med ett vite på 180 000 kronor, en kostnad som snabbt kan växa ifall städningen dröjer. En polisanmälan väntar även runt hörnet.

Anders Lundberg berättade i onsdagens tidning om sina storslagna planer för plaståtervinning i Påryd. Nu hotas dock planerna om inte företagaren omgående får ordning på sin plasthantering.

Sedan Lundberg började lagra plastavfall på den gamla trätoffelfabriken i Påryd i somras har grannarna klagat i flera omgångar. Trots att Lundberg bara har tillstånd till att lagra plastavfall inomhus har avfallet under långa perioder lagrats utomhus. Klagomålen har gällt outhärdligt dålig lukt, stora mängder flugor och kringflygande avfall.

Nu tar politikerna i med hårdhandskarna och kommer att hota med ett vite på 180 000 kronor om inte plasten omgående flyttas inomhus.

– Tjänstemännen har föreslagit ett vite på 90 000 kronor. Men vi vill se ett fördubblat vite och har gett tjänstemännen i uppdrag att förbereda ett beslut till nämnden i nästa vecka, säger Mattias Adolfson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi vill även påbörja ett PBL-ärende gällande nedskräpad tomt.

Denna form av plan- och bygglagsärende innebär att kommunen kan kräva att en nedskräpad tomt städas, ett ärende som kan leda till en polisanmälan. Nedskräpning är straffbart och påföljden kan bli böter eller fängelse i högst ett år.

Vitesföreläggandet gällande plastförvaringen blir det andra i sitt slag som riktas mot Lundbergs företag. Förra sommaren hotades företaget med ett vite på 25 000 kronor om inte plasten städades upp och flyttades inomhus. Den gången åtgärdades tomten och vitet avskrevs.

Det tidigare ärendet är dock inte bortglömt vilket är skälet till det kraftigt höjda beloppet. Det totala vitesbeloppet riskerar även att växa ytterligare om inte kommunens krav tillmötesgås.

– Företagaren kommer nu få en tid på sig att städa upp på tomten och få in all plast inomhus. Kan han inte det så kommer det även utdömas ett löpande vite, säger Adolfson.

– Det är viktigt att det inte blir den här typen av angelägenheter så därför agerar vi kraftfullt från nämndens sida.

Det uppgraderade vitesföreläggandet kommer tas upp för beslut vid nämnden den 22 februari.

– Det här sättet att bedriva verksamhet är verkligen inget som är bra för samhället och nu väljer vi att agera. Pårydsborna har liksom alla andra rätt till en bra miljö.

I intervjun med vår tidning menade Lundberg att det inte är så brottom att få in avfallet inomhus då det inte sprider lukt och flugor vintertid. En åsikt som inte delas av Adolfson.

– Det är inte tanken att man ska förvara den här typen av avfall på det här sättet. Enligt villkoren ska han förvara avfallet inomhus och det åtagandet lever han inte upp till. Om han ska kunna bedriva sin verksamhet vidare så måste han leva upp till villkoren.

Fakta

Detta har hänt

7 feb - Dagens Nyheter, DN, skriver om ett misstänkt storfusk med plaståtervinning. Återvinningsföretaget Swerec visar sig skicka vidare stora mängder källsorterat plastavfall till förbränning.

9 feb - DN skriver att över 1 300 ton av Swerecs plastavfall levererats till en "dömd affärsman" i Kalmar kommun.

15 feb - Anders Lundberg talar ut om sina planer i Östra Småland. Han håller med om att plastavfallet ska flyttas inomhus inom 24 timmar under sommaren men anser att det inte är lika brottom vintertid.

Grannarna klagomål om att tomten är skräpig ger han inte mycket för: "Detta rör sig om grannar som promenerar förbi fastigheten och ser plasten som ligger 150 meter in på tomten. Om det är ett problem så kan de titta åt ett annat håll", säger Anders Lundberg.

Visa mer...