Krävde pengar för att låna ut två miljoner – döms för bedrägeri

Kalmar Artikeln publicerades
Swish är en betalningsapp med vilken man kan skicka pengar med mobilen.
Foto: Jessica Gow/TT
Swish är en betalningsapp med vilken man kan skicka pengar med mobilen.

En man i 24-årsåldern lovade att låna ut 2,1 miljoner kronor till en kvinna ifall hon bara swishade över 6 921 kronor till honom som säkerhet för ”lånet”. Föga överraskande fick kvinnan aldrig låna några pengar, inte heller tillbaka sina 6 921 kronor.

Totalt ska kvinnan enligt domen ha fört över kring 30 000 kronor till mannen. Efter att hon swishat 6 921 kronor krävde mannen mer pengar för att hon skulle få låna de 2,1 miljonerna.

Kvinnan var vid tillfället skuldsatt och ville egentligen ta ett banklån, men kunde inte på grund av betalningsanmärkningar. Hon befann sig under press och riskerade förlora sin bostad.

Kvinnan kontaktade en person som vägrade låna ut pengar till henne, varpå hon till slut fick kontakt med 24-åringen.

Denne sa till henne att han kunde låna henne pengarna, bara hon förde över 6 912 kronor. Efter att hon gjort så krävde de mer pengar. När hon senare ringde upp mannen från ett annat nummer än sitt eget sade han att hon inte skulle få tillbaka de 6 912 kronorna eftersom hon polisanmält.

Mannen själv hävdar att han inte varit delaktig i bedrägeriet. 24-åringen säger att telefonnumret som kvinnan swishat till inte tillhör honom och att han inte varit medveten om att numret var kopplat till hans bankkonto. Dessutom menar han att han inte reagerat på att 6 921 kronor kommit in på hans konto.

Tingsrätten bedömer mannens förklaring som osannolik och dömer honom för bedrägeri till villkorlig dom och 2 500 kronor i dagsböter. I domen ingår också påföljd för olovlig körning.

I ett orelaterat brottsfall har samme 24-åring uppgett att han blivit misshandlad och hotad med pistol av en 36-årig man. Även om det i domen konstateras att 24-åringen fått de skador han påstått kan tingsrätten inte bevisa att det är 36-åringen som är den skyldige. Denne frias därför.