Krismöte efter gubbskandal

Kalmar Artikeln publicerades
Årets Guldfest inleds med en förmiddag fylld av föreläsningar. Bland föredragshållarna är det mycket ont om kvinnor.
Foto:Helen Edvall
Årets Guldfest inleds med en förmiddag fylld av föreläsningar. Bland föredragshållarna är det mycket ont om kvinnor.

Staffan, Björn, Kristoffer, Fredrik, Mats, Louice, Johan, Marcus, Jörgen, Patrik. Så ser Kalmars framtida företagsamhet ut enligt kommunens egen näringslivsgala Guldfesten.

Guldfesten arrangeras i år för 17:e gången och nytt för i år är en serie föredrag under festdagens förmiddag. Evenemanget heter Framtidens företagsamhet och består av tolv föredrag och paneldiskussioner. På scen kommer sammanlagt 22 personer möta publiken och av dessa är endast två kvinnor, något som nu möter skarp kritik.

– Jag reagerade på vilken sned bild det ger av näringslivet i Kalmar, säger Johanna Wihl som är verksamhetsutvecklare på Landstinget.

– Man går ut från kommunen och säger att man ska ge en bild av framtidens näringsliv, och så visar man nästan bara upp män som håller föredrag. Överhuvudtaget är det en väldigt homogen grupp där alla är stöpta i samma form.

Wihl arbetade tidigare på Kalmar science park och har varit med och arrangerat Guldfesten. Under onsdagen kommenterade hon könsfördelningen på Facebook och fick snabbt många reaktioner.

– Jag har fått ett stort stöd, bland annat från många företag som håller med om att det inte är så här näringslivet ser ut.

Under onsdagen fick hennes Facebookinlägg stor spridning och ett flertal tunga namn gav Wihl sitt stöd. Bland annat har Catharina Grundström, Ica Maxis tidigare ägare, Anna Bjurström, projektledare på reklambyrån Wilson Creative och Ingeborg Eriksson Gunnarsson, landstingets finansdirektör visat sitt stöd.

Vidare uttrycker Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande, sin bedrövelse över könsfördelningen.

– Så här ska det inte vara! Tack för att du lyfter det Johanna! Ska själv kontrollera att det inte upprepas nästa år, skriver Persson i en kommentar.

Att det uppstått en debatt om föredragshållarna har inte gått projektgruppen bakom Guldfesten förbi. Under fredagen ska ett krismöte hållas mellan Thomas Davidsson, Kalmar kommuns näringslivschef och projektgruppen.

– Vi har bestämt ett möte i morgon för att reda ut varför det blivit som det blivit och om det går att komma med någon lösning på det hela, säger Charlotte Kaupang, Guldfestens projektledare.

– Vi tar det här på allra största allvar och vi har onekligen inte tänkt samma tankar som hon (Johanna Wihl, reds. anm.) uppdagat. Vi har utgått från att det ska vara lika mycket eller lite mer kvinnor på Guldfesten, vilket det också är. Men det är besvärligt att det ser ut som om det bara är män på dagen.

Kaupang betonar att kvinnorna är långt ifrån bortglömda och att jämställdheten genomsyrat arbetet med Guldfesten.

– Bara i projektgruppen så är vi 50 procent kvinnor och sett till hela dagen så är majoriteten kvinnor.

Kaupang berättar vidare att när föredragslistan planerades så tillfrågades lika många kvinnor som män, men fler män tackade ja.

– I detta fall har flera kvinnor valt att lyfta fram män på arbetsplatsen, vad det beror på vet vi inte.

Bland de tillfrågade som i stället företräds av en man finns bland annat Karin Mattsson, Swedbanks kontorschef, Anna Karlsson, Kalmar energis vd och Linda Carmara, arkitektfirman Tengboms operativa chef.

– Generellt tycker jag att vi kvinnor har lite svårare att ställa oss och prata för vår sak, vilket är olyckligt, säger Charlotte Kaupang.

– Jag hoppas att vi kan hjälpas åt där och att vi faktiskt kan lyfta fram varandra. Så något gott kan det här kanske föra med sig, om det får fler att våga.

Fakta

Guldfesten

Guldfesten är Kalmar kommuns årliga gala som syftar till att uppmärksamma kommunens näringsliv.

Galan arrangeras i år för 17:e gången och äger rum fredagen den 3 mars i Kalmarsalen.

Nytt för i år är ett antal föreläsningar som arranderas på stadshotellet under fredagsförmiddagen. Evenemanget heter Framtidens företagsamhet och det är könsfördelningen bland föredragshållarna som kritiserats.

Visa mer...