Kritik mot hur cancerdrabbad behandlades på sjukhuset

Kalmar län Artikeln publicerades
Kirurgkliniken anmäldes av mannen tidigt i våras. Nu har IVO beslutat att kliniken brustit i sin behandling.
Foto: Peo Larsson
Kirurgkliniken anmäldes av mannen tidigt i våras. Nu har IVO beslutat att kliniken brustit i sin behandling.

IVO kritiserar kirurgkliniken i Kalmar för flera brister i behandlingen av en ung man med testikelcancer. Mannen drabbades bland annat av stora blödningar efter att ha opererats trots att han fått mycket blodförtunnande medicin.

Det var hösten 2016 som mannen från Oskarshamns kommun opererades för sin testikelcancer. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar att det var rätt att göra själva ingreppet, men att mycket i övrigt gick fel.

Det första som gick snett var att mannen fick flera blodproppar i benen under de tio dagar som han utreddes på medicinkliniken. För det fick han en hög dos blodförtunnande medicin.

IVO konstaterar att kirurgkliniken ”olyckligt nog inte uppmärksammade den höga dosen inför operationen”.

Att kirurgen inte följde klinikens rutiner ledde till att mannen fick stora komplikationer efter operationen. Han drabbades av så stora blödningar att han fick ta emot blodtransfusioner. Trots stor smärta på grund av inre blödning fick han inte heller åka ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping. IVO anser att ambulanstransport hade varit att föredra för att kunna ge smärtlindring.

Vid operationen togs en testikel bort och den kvarvarande utsattes sedan för cellgifter. Trots det fick den unge mannen ingen möjlighet att spara sperma för att kunna bli pappa längre fram.

IVO kritiserar kirurgkliniken för att inte ha följt rutinen att erbjuda spermieinfrysning.

Totalt utsattes mannen för fyra operationer för att reparera de skador som vårdens misstag ledde till.

IVO kritiserar också kirurgkliniken för undermålig dokumentation. I mannens journaler saknas anteckningar om medicinering och vilken information som getts till patienten.

Efter operationerna var mannen sjukskriven i nästan ett år. IVO hänvisar honom till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag för att få ekonomisk ersättning.