Hedhs kritik mot hycklande EU-politiker: ”Ens jävla skyldighet att delta”

Bryssel/ Kalmar Artikeln publicerades
EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) är upprörd över det låga intresset bland kollegorna för arbetet mot sexuella trakasserier.
Foto: Tomas Löwemo
EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) är upprörd över det låga intresset bland kollegorna för arbetet mot sexuella trakasserier.

580 EU-parlamentariker beslutade om utbildning för att komma tillrätta med sextrakasserier. Nu har 19 anmält sig. Uselt, menar Anna Hedh (S).

– Jag är väldigt upprörd. Sedan metoo förra året är vi några som försök lyfta frågorna i EU-parlamentet. Vi kan inte lyfta frågorna om vi inte själva sopar rent först.

Det handlar inte bara om sexuella trakasserier utan om utan hur illa behandlade många kvinnor blir av manliga EU-möter. De flesta har ingen anställningstrygghet utan kan få gå på dagen.

– Vi är personalansvariga. Det är vi som anställer vår personal. Vi svenska socialdemokrater har en egen fackklubb för personalen.

Utbildningen som en överväldigande majoritet, 580 av 751 parlamentariker, röstade igenom är på en halvdag.

– Den första gången var det fem deltagare. Tre var från Sverige. Av de 19 som anmält sig vet jag att det är fem svenska socialdemokrater och en miljöpartist. Hur det är med de övriga svenskarna vet jag inte, men det är inte ens alla svenskar som anmält sig.

Anna Hedh ska gå utbildningen den 7 december.

– Det är tragiskt att så få andra anmält sig.

Efter uppmärksamheten förra hösten startade de anställda en blogg där de anonymt berättar om tafsande, våldtäkter och osäkra arbetsförhållanden.

– De flesta som jobbar är unga tjejer som vill göra karriär, och då står man ut med det mesta.

Den som blir utsatt kan anmäla, då görs en intern utredning.

– Det finns en liten grupp som består av tre EU-parlamentariker och två tjänstemän. Men vem vill berätta för en annan EU-parlamentariker vad man råkat ut för?

Hon menar att om man inte kan ta sig tid till utbildningen borde man inte sitta kvar som parlamentariker.

– Jag tycker att det är ens jävla skyldighet att delta.