Kronståhl och hans utskott besökte LNU

Kalmar Artikeln publicerades
Elsemarie Bjellqvist, Gunilla Svantorp, Tomas Kronståhl och Linus Sköld, fyra S-ledamöter från utbildningsutskottet träffade Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson (tvåa från höger).
Foto: Andreas Yngvesson
Elsemarie Bjellqvist, Gunilla Svantorp, Tomas Kronståhl och Linus Sköld, fyra S-ledamöter från utbildningsutskottet träffade Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson (tvåa från höger).

Socialdemokratiska ledamöter från riksdagens utbildningsutskott har varit på besök på Linnéuniversitetet. Rektor Peter Aronsson visade runt och skickade med önskemål till den kommande forskningspropositionen.

Tomas Kronståhl från Västervik är ny i riksdagen och i utbildningsutskottet och har i två dagar visat runt sina socialdemokratiska kollegor i utskottet i länet. Först i Västervik och sedan på Linnéuniversitetet i Kalmar.

De sju S-ledamöterna fick en rundtur på det nybyggda universitetet av rektor Peter Aronsson som passade på att skicka med önskemål till arbetet i utskottet och arbetet med den kommande forskningspropositionen.

– Jag har stora förväntningar på propositionen, framför allt är det två viktiga förslag. Dels att det föreslås en ökning av basanslaget för forskning, dels förslaget att slopa kopplingen mellan anslag och studieresultat. Idag för vi inte betalt om studenterna inte tar poängen och det är inte så vi vill jobba, säger Aronsson.

Gunilla Svantorp som är ordförande i utbildningsutskottet håller med om att det är viktiga frågor.

– Det viktigaste vi pratat om idag är kopplingen mellan forskning och utbildning och det är den ekonomiska ersättningen där är skevt fördelad.

– Sen var det väldigt positivt att höra att Linnéuniversitetet har så stor genomströmning. Hela 93 procent av eleverna på professursutbildningarna, alltså yrkesutbildningar, klarar examen, säger Svantorp.