Kulturkvarteret ska bli Kalmars nya mötesplats

Kalmar Artikeln publicerades
Medborgardialog hölls i det gamla posthuset, som sedermera ska bli bibliotek.
Foto: Anton Hansson
Medborgardialog hölls i det gamla posthuset, som sedermera ska bli bibliotek.

Området kring gamla posthuset och det nuvarande biblioteket ska bli ett kulturkvarter och förhoppningarna är att det ska bli en ny mötesplats för människor i Kalmar. På lördagen hade kommunen medborgardialog där nyfikna fick kika på planerna och säga sitt om hur de vill att området ska bli.

Det gamla posthuset har haft många användningsområden genom åren. Senast var det saluhall, innan dess kårhus. Snart kommer den anrika byggnaden husera biblioteksverksamhet.

– Det finns ingen färdig detaljplanering ännu. Just därför har vi medborgardialog idag för att höra vad folk tycker och vill ha, säger Marianne Dahlberg (S), Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

I den nuvarande biblioteksbyggnaden finns en mindre konsertlokal planerad. Den kommer att bli en utbyggnad på den befintliga byggnaden och vara anpassad för klassisk musik.

Intresserade fick kolla på lokalerna och se skisserna på hur området kan komma att se ut.
Foto: Anton Hansson
Intresserade fick kolla på lokalerna och se skisserna på hur området kan komma att se ut.

– Det roligaste blir när allting flyttar in. Först är det biblioteket, men sen är det ju konsertlokalen, kulturskolan och möteslokaler för föreningslivet och öppna förskolan Måsen som kommer finnas i anslutning till varandra, säger Marianne Dahlberg.

Utomhusområdet mellan byggnaderna ska bli ett torgområde och där hoppas man att människor ska kunna hänga. Någon definitiv utformning är ännu inte satt, varför man har medborgardialog för att få in synpunkter och idéer på området.

Det nya biblioteket i gamla posthuset beräknas vara klart 2019. Därefter kan man flytta in kulturdelen i det nuvarande biblioteket.

– Det är den största kultursatsningen i Kalmar i modern tid. Det är en jätteinvestering som kommer kosta över 200 miljoner. Det är jätteroligt att det äntligen händer något, säger Bertil Dahl (V) som varit med och drivit frågan i snart 20 år.