Niqab-kvinnan friades direkt – inget brott begicks

Kosta Artikeln publicerades
Kvinnan skymtar fram mellan militären och bilen vid Kosta skjutfält. Militären höll henne på avstånd.
Foto: Polisen
Kvinnan skymtar fram mellan militären och bilen vid Kosta skjutfält. Militären höll henne på avstånd.

Kvinnan som åtalades efter att ha förföljt hemvärnsmän vid Kosta skjutfält friades efter vittnesmålen i Växjö tingsrätt. Åklagaren valde att direkt lägga ner åtalet efter att det framkommit att hon aldrig korsade gränsen för skyddsobjektet.

Händelsen inträffade i maj i år. Den 55-åriga kvinnan följde efter två hemvärnsbilar på väg från Kalmar flygplats till Kosta skjutfält. Hon åtalades under tisdagen för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Östra Småland har tidigare rapporterat om att kvinnan i förhör hävdat att hon följde efter hemvärnsbilarna eftersom hon trodde att de var inbrottstjuvar. Hon ska vid dubbla tillfällen ha haft inbrott i sitt hem.

Men under dagens rättegång i Växjö tingsrätt framkom det att gränsen för skyddsobjektet aldrig korsades av kvinnan. Det var vittnesmål från den som då var insatschef för insatsberedskapsstyrkan, med ansvar för skyddsobjektet, som kom med vittnesmålet. Enligt denne innebär den skylt som kvinnan passerade ett förbud endast vid anslag, som ges vid övningar farliga i verksamheten.

– Och det bedömer jag inte att det var vid det här tillfället, sade den vittnande insatschefen.

Extraåklagare Johan Fahlander valde att direkt lägga ner åtalet.

– Innebörden av den skylt som kvinnan passerat har inte varit tillräckligt tydlig, konstaterar han efter rättegången.

Hur kommer det sig att detta inte framkommit under förundersökningen?

– Det är inte jag som har åtalat, jag är en ren sessionsåklagare i fallet. Vad som har skett i förundersökningen kan jag inte svara på, säger extraåklagare Johan Fahlander.

Kvinnan stod också åtalad för två fall av brott mot knivlagen. Åklagaren yrkade på fällande dom även efter förhören. Tingsrätten kommer att meddela den domen om två veckor.

Fyra dagar efter incidenten i Kosta skickades två polisbilar till Kläckebergavägen vid flygfältet i Kalmar. Där skulle en kvinna ha betett sig konstigt på platsen både samma morgon samt kvällen innan. Samtidigt som pådraget vid Kalmar Öland Airport pågick vaktade tungt beväpnad polis polishuset i Kalmar. Händelsen kopplades till en början samman med incidenten i Kosta, men det som inträffade i Kalmar ledde däremot aldrig till åtal.

Östra Småland fick en tid efter att händelserna inträffade information om att kvinnan på flygfältet misstänktes för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Rubriceringen var till en början sekretessbelagt. Ulf Martinsson som utreder grova brott vid polisen i Kalmar kommenterade i slutet på september brottsrubriceringen.

– Brottsmisstanken är den bedömning av situationen vi hade vid tidpunkten. Vi vet fortfarande inte vem kvinnan vid flygplatsen var och utredningen kommer snart att läggas ner om inget nytt framkommer. Jag kan inte säga till hundra procent att kvinnan i Kosta inte var i Kalmar, bedömningen är att det inte finns någon koppling. Det finns inga fordon kopplade. Det vore inte logiskt. Men händelsen i Kosta var grunden till att det hela blev intensivt, sa Ulf Martinsson då till Östra Småland.