Kvinna i hijab ska locka fler chefer till Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar kommun vill ha större mångfald bland cheferna i kommunen. Därför söker man nya ledare med hjälp av en teckning på en kvinna i muslimsk hijab.
Kalmar kommun vill ha större mångfald bland cheferna i kommunen. Därför söker man nya ledare med hjälp av en teckning på en kvinna i muslimsk hijab.

Kalmar kommun går ut i en kampanj för att locka fler kompetenta chefer till Kalmar. Det gör man bland annat med en bild på en kvinna i muslimsk hijab. I själva verket finns det mycket få chefer med utländskt ursprung i kommunen.

– Det stämmer, säger Liselotte Ross (V), kommunalråd med ansvar för personalfrågor i Kalmar kommun. Vi har valt bilden medvetet. När det gäller chefer med utländsk bakgrund ligger vi taskigt till. Vi vet om det och vill förändra det.

Kalmar kommun har 5100 personaler anställda och 200 chefer. Bara någon enstaka av dem är födda utomlands.

– Det är inte bra. Men vi vet att vid rekryteringar ofta innebär att man anställer en anställer du oftast en person som är lik dig själv, säger Liselotte Ross.

– Juridiskt sett kan vi inte ha set som krav vid en anställning och vi kan inte heller ställa specifika frågor. Men det är klart att det ändå blir en del av samtalet när det görs en intervju.

Sedan i somras har Kalmar kommun förändrat arbetet med att rekrytera chefer. En ny del av hemsidan handlar om just detta och där finns intervjuer med tre olika chefer i kommunen.

– Vi har inte knepigt att hitta chefer, säger Liselotte Ross. Det är många som söker till de lediga tjänsterna, både extern och internt. Det är attraktivt både att jobba och att bo i vår kommun. Men det gäller förstås för oss att vara lyhörda, så att vi får rätt personer till tjänsterna.

Att få en mer jämn rekrytering både vad gäller ursprung och kön är en fråga som ständigt hålls levande, säger Liselott Ross.

– Det är något som vi hela tiden måste diskutera med personalansvariga och HR.

Omkring 15-16 procent av Kalmar kommun befolkning är av utländsk härkomst, alltså födda utomlands eller med två utrikesfödda föräldrar. Befolkningsökningen de senaste åren i kommunen har till stor del bestått av personer med utländsk härkomst.