Kvinna i täckande slöja åtalad för att ha kört efter militärtransport in på skjutfält

Kalmar län Artikeln publicerades
Kvinnan skymtar fram mellan militären och bilen. Militären höll henne på avstånd och polisen har noterat att hon eventuellt hade något under kläderna. ”Något verkar bukta ut.”
Foto: Försvarsmakten
Kvinnan skymtar fram mellan militären och bilen. Militären höll henne på avstånd och polisen har noterat att hon eventuellt hade något under kläderna. ”Något verkar bukta ut.”

En medelålders kvinna har åtalats för en händelse vid Kosta skjutfält i maj. En militärtransport från Kalmar flygplats reagerade på hennes uppträdande och vid husrannsakan hittade polisen en machete i hennes bil.

Östra Småland har tidigare rapporterat om händelsen i Kosta. Enligt tips till tidningen skulle militärerna vid skjutfältet ha uppfattat det som att kvinnan bar på ett bombbälte.

Bilden bekräftas delvis av polisens förundersökning där vittnen beskriver hur kvinnan, som bar en slöja så att bara ögonen syntes, hade någonting under kläderna.

Hennes klänning ser ”bullig” ut och hon upplevs som väldigt stressad.

Det är lördag eftermiddag den 11 maj som kvinnan kör om en militärtransport vid Orrefors. Transporten innehåller bland annat datorer och hårddiskar från en övning på flygfältet i Kalmar och ska till Kosta skjutfält för lagerhållning. Transporten består av två fordon där den ena bilen är civil.

Militären som blir omkörd får en dålig känsla när han ser att föraren som stirrar in på honom bär niqab. Det är inte vad han väntar sig av någon som kör en ny pick-up. En sådan bil passar snarare en bonde med skogsbruk.

Militären ringer sin kollega och berättar vad han sett. De uppfattar situationen som hotfull då kvinnan kör tätt inpå den militära skåpbilen i cirka 100 km/h. Militären beslutar att inte stanna om kvinnan följer efter, utan hålla bilen i rullning. De ringer skyddsvakten på Kosta och varnar.

När de närmar sig skjutfältet stannar kvinnan bilen och går sista biten upp mot vaktbyggnaden.

Kvinnan har åtalats för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Det här var första skylten som hon passerade.
Foto: Polisens förundersökning
Kvinnan har åtalats för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Det här var första skylten som hon passerade.

Insatschefen för beredskapsskyddsstyrkan, IBSS, håller på och övningskör en ny bil när hon dyker upp. Han uppmanar sina tre soldater att stanna henne så att han hinner gå in i huset och beväpna sig och ta på skyddsutrustning.

Sedan följer ett märkligt samtal där insatschefen känner ett stort obehag. Han vill hålla ett bra avstånd till kvinnan eftersom han inte kan identifiera henne. Kvinnan erbjuder sig att visa sin legitimation men insatschefen vill inte gå nära henne så han säger att det inte behövs.

Han uppger att kvinnan helt utan anledning ett par gånger under samtalet säger att det inte är någon fara, att hon inte har några onda avsikter. Han tycker att det är väldigt konstigt och undrar varför kvinnan säger så.

En annan sak som han reagerar på är att kvinnan bokstaverar militäriskt när han har svårt att höra var hon bor. Han tycker att hon gör det oroväckande bra och menar att det inte är många som kan de rätta namnen på bokstäverna.

Kvinnan förklarar att hon förföljt militärtransporten eftersom hon trodde att det var inbrottstjuvar. Hon såg skåpbilen köra förbi hennes sommarhus och tyckte att den liknade beskrivningen av tjuvarnas bil. Två gånger under våren hade det varit inbrott i huset och hon och tonårsdottern brukade köra efter misstänkta bilar för att ta reda på deras registreringsnummer. Hon ville kolla vem som äger bilarna för att tipsa polisen.

Att hon sökte kontakt med militärerna i Kosta beror på att hon ville ha hjälp med sin bil. Under färd hade nämligen varningslampor börjat blinka. Efter att ha pratat med insatschefen fick hon rådet att åka till en verkstad. Kvinnan åkte till en bensinstation i Eriksmåla, men där fick hon inte heller någon hjälp.

Polisen i Växjö informerade Säpo om misstankarna och begärde att polisen på kvinnans hemort skulle göra en husrannsakan och hämta in henne för förhör.

Man genomförde också husrannsakan i kvinnans sommarhus i en kommun i södra Kalmar län.

Husrannsakan hemma hos kvinnan dröjde ända till 21 maj, tio dagar efter händelsen i Kosta. Enligt åklagaren berodde dröjsmålet på personalbrist.

Den här långa macheten hittade polisen när de sökte igenom kvinnans bil.
Foto: Polisen
Den här långa macheten hittade polisen när de sökte igenom kvinnans bil.

I kvinnans bil fann polisen en stor kniv. Enligt kvinnan tillhör den hennes son.

28 augusti skriver kvinnan till polisen. Hon vill ge åklagaren mer information.

”Vi var på väg att handla och lämna saker jag sorterat i huset till mitt andra hus den dagen jag förföljde militärbilen. Hade läst dagarna innan att det var en mörk skåpbil som hade gjort inbrott tidigare. Hade jag vetat att det var en militärbil så hade jag ALDRIG följt efter den.”

Så här förklarar hon sitt uppträdande på skjutfältet.

”Jag stod och ropade på killarna en lång stund och viftade på händerna. Ville påkalla deras uppmärksamhet för att fråga om jag kunde fortsätta min resa eller behövde bärga bilen. Jag kan inget om bilar.”

Kvinnan avslutar brevet med att fråga ”Varför skulle jag gå in i en militär skyddszon med mina kläder? Vad vinner jag på detta?

Jonny Philipsson har åtalat kvinnan för att ha gått in på ett område som utgör skyddsobjekt. Kvinnan nekar till brott.
Foto: Daniel Samuelsson
Jonny Philipsson har åtalat kvinnan för att ha gått in på ett område som utgör skyddsobjekt. Kvinnan nekar till brott.

Åklagaren Jonny Philipsson kan inte säga vad kvinnan hade för syfte med sitt agerande i Kosta.

– Polisen har försökt utreda det där men inte kommit någon vart.

Han bekräftar att kvinnan i niqab var misstänkt för det stora pådraget vid flygfältet i Kalmar fyra dagar efter händelsen i Kosta.

– Polisen har fått i uppgift att se om det fanns ett samband, men hon kan inte sättas i samband med händelserna i Kalmar.

Har ni haft span på kvinnan så att ni vet var hon befann sig då?

– Nej, men vi har fått besked från polisen i Kalmar att de inte hittat något samband.

Polisen i Kalmar meddelar att utredningen om pådraget vid flyget fortfarande är pågående men att inget nytt framkommit på sistone.