27-årig kvinna häktas för barnadråp

Kalmar Artikeln publicerades
Montage.
Foto: Mats Holmertz
Montage.

Kalmar tingsrätt anser inte att bevisen håller mot den barnmordmisstänkta pappan som frigavs med omedelbar verkan efter onsdagens häktningsförhandling. Men den 27-åriga mamman häktades misstänkt för barnadråp.

Östra Småland har tidigare rapporterat om det spädbarn som dog i en taxi i fredags på vägen mellan Kalmar och Skåne. Den 36-åriga pappan och den 27-åriga mamman greps på det sjukhus där barnet senare dödförklarades.

På onsdagen hölls häktningsförhandlingar vid Kalmar tingsrätt där kammaråklagare Jeanette Boye yrkade att både mamman och pappan skulle häktas misstänkta för mord.

Först hölls häktningsförhandlingar för kvinnan och åklagaren begärde att kvinnan skulle häktas på sannolika skäl misstänkta för mord, alternativt för barnadråp.

Kvinnan såg tärd ut när hon fördes in i rättssalen och svarade knappt på de inledande frågorna. Hon gömde ansiktet i händerna och snyftade. Via sin försvarsadvokat bestred hon häktningsyrkandet och bedyrade sin oskuld. Därefter fortsatte förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Strax efter klockan 11 förkunnade rätten sitt beslut: Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för barnadråp. Skäligen är den lägre misstankegraden.

Brottsrubriceringen barnadråp gäller specifikt då modern dödar sitt barn, vid födseln eller då hon på grund av förlossningen befinner sig i ett ”upprivet sinnestillstånd eller i svårt trångmål”.

Vid 13-tiden var det dags för häktningsförhandling för mannen som gav ett samlat men tärt intryck när han leddes in i rättssalen. Han synade åhörarbänken innan riktade sitt fokus på åklagaren.

Åklagaren yrkade att 36-åringen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. I andra hand häktad skäligen misstänkt för mord.

Via sin försvarsadvokat förnekade 36-åringen brott samt motsatte sig häktningen. Därefter fortsatte förhandlingen bakom stängda dörrar.

Under onsdagen fanns ett par nära anhöriga till paret på plats vid Kalmar tingsrätt för att följa häktningsförhandlingarna. De är mycket kritiska till hur paret behandlats av rättsväsendet.

– Barnet var bara tre dagar gammalt. De var en svår förlossning och de var på förlossningen i två-tre dagar, säger en av de anhöriga som hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– De blev tillsagda av sjukhuset att resa till Skåne för att barnet behövde röntgas för de trodde att barnet kunde ha blivit skadat vid förlossningen. Men hur kan man skicka iväg ett så litet barn, bara tre dagar gammalt, på en sådan resa? De var bara hemma några timmar innan de åkte.

– Vi hann inte ens gratulera eller se barnet.

Enligt den anhöriga mannen ska paret av ren utmattning ha somnat i taxin som avreste någon gång kring 18-tiden på fredagen. Efter en dryg timmes färd stannade taxichauffören till i Ronneby för att gå på toa. Då vaknade paret och upptäckte att barnet, som låg i ett babyskydd, inte längre andades.

Chauffören ringde direkt ambulans.

– (Pappan) ringde från sjukhuset men det gick knappt att höra vad han sa för han grät så mycket. Och nu behandlas de som brottslingar.

På sjukhuset dödförklarades barnet och paret greps av polis.

Strax efter klockan 15 på onsdagen öppnades dörrarna återigen till rättssalen och de anhöriga klev in för att höra tingsrättens beslut: 36-åringen är varken på sannolika eller skäligen misstänkt för mord och han ska därför omedelbart försättas på fri fot.

När 36-åringen fick höra beslutet brast han ut i gråt mot sin försvarsadvokats axel. Lättnaden var tydlig.

Medan 36-åringen fördes iväg för att genomgå frigivningsproceduren väntade de anhöriga otåligt utanför rättssalen.

Mellan tårar av lättnad gav de uttryck för tacksamhet över att pappan frigetts. Men varför kvinnan hålls kvar i häktet förstår de inte.

– Det är obegripligt att hon häktades. Och (36-åringen) har det inte lätt även om han friats. Han har förlorat sitt barn och överallt på nätet går det läsa att han är en barnamördare. Han är redan dömd i deras ögon.

– Men nu ska vi åka hem med honom.

Senare på eftermiddagen svarade kammaråklagare Jeanette Boye på medias frågor. Hon var fåordig kring tingsrättens beslut.

– Jag har respekt för tingsrättens beslut och jag har inga ytterligare synpunkter på det.

Kommer du överklaga tingsrättens beslut att häva anhållandet?

– Det har jag inte tagit ställning till ännu.