Kvinnlig advokat: ”Alla män är som sjuåringar”

Kalmar
En kvinnlig advokat från Kalmartrakten sa i samband med en rättegång att ”alla män är som sjuåringar”. Det uppskattade inte Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd.
Foto: Lotta Zaar
En kvinnlig advokat från Kalmartrakten sa i samband med en rättegång att ”alla män är som sjuåringar”. Det uppskattade inte Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd.

En kvinnlig advokat kritiseras av Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd för att hon i samband med en rättegång sagt att ”alla män är som sjuåringar”.

Den kvinnliga advokaten blev utsedd till offentlig försvarare till en ung man som åtalades för flera brott. Men innan huvudförhandlingen i Kalmar Tingsrätt ska hon enligt en socialsekreterare på plats ha sagt att hennes klient är ”en riktig buse” och ”av den värsta sorten”.

Detta gjorde att den åtalade mannen tappade förtroende för henne och ville byta advokat.

När bytet togs upp innan huvudförhandlingen menade advokaten att hon inte alls sagt detta. Det hon hade sagt var att klienten var omogen samt på skämt uppgett att ”alla män är som sjuåringar”. Men att hon sa det för belysa att eventuell omogenhet inte hade med målet att göra.

Hon menar att hon inte sagt någon om att klienten är en buse eller av de värsta sorten. Hon menar att det skulle vara absurt att säga så om någon hon inte känner.

Tingsrätten ställde in huvudförhandlingen och den kvinnliga advokaten entledigades som offentlig försvarare.

Sveriges advokatsamfunds disciplinnämnd tog upp ärendet och kritiserar den kvinnliga advokaten för hennes uttalande att ”alla män är som sjuåringar”. Däremot nämner de inte det påstådda uttalandena om att klienten skulle vara en buse.