Kyrkor ringer för utvisningshotade konvertiter

Läckeby Artikeln publicerades
Ryssby-Åby pastorat, med kyrkoherde Sussie Kårlin i spetsen, deltar i uppropet #låtkyrkklockornaringa som ska uppmärksamma utvisningarna av konvertiter.
Foto: Mats Holmertz
Ryssby-Åby pastorat, med kyrkoherde Sussie Kårlin i spetsen, deltar i uppropet #låtkyrkklockornaringa som ska uppmärksamma utvisningarna av konvertiter.

Klockan 12.00 på tisdagen och därefter varje tisdag kommer ett flertal kyrkor runt om i Sverige ringa för att kalla till bön och uppmärksamma de många afghaner som hotas av utvisning.

Under söndagen samlades församlingsrådet i Ryssby-Åby pastorat för att bland annat diskutera #låtkyrkklockornaringa, och beslutet blev att delta.

– Uppropet, som ursprungligen kommer från Jönköping, vill belysa hanteringen av afghanska konvertiter i synnerhet men även alla de som lämnat Islam och som tvingas tillbaka, säger Sussie Kårlin, kyrkoherde i Ryssby-Åby pastorat.

Migrationsverket har de senaste åren utvisat ett flertal personer till Afghanistan som uppgett att de konverterat från Islam till Kristendomen, något som innebär en fara för deras liv och hälsa om det uppdagas i landet. Migrationsverkets förklaring är att de inte utvisar genuina konvertiter utan enbart personer som ljugit om sin tro för att få stanna i Sverige. Skarp kritik har emellertid riktats från flera svenska präster och församlingar som menar att myndigheten gjort flera felaktiga bedömningar och visst utvisat genuina konvertiter.

Östra Småland/Nyheterna har tidigare rapporterat om konvertiten Hadii Moradii som utvisades sedan de politiskt tillsatta nämndemännen vid Migrationsdomstolen funnit att hans konvertering inte var äkta. I dag bor Moradii under en bro i Paris, dit han flydde av rädsla för att utvisas till Afghanistan.

Uppropet #låtkyrkklockornaringa är tänkt att fortsätta varje tisdag tills det sker en förändring, men för Ryssby kyrka är det oklart hur länge man deltar.

– Församlingsrådet har beslutat om fyra tisdagar, sedan får ett nytt beslut tas nästa gång församlingsrådet träffas igen om en månad, säger Kårlin.