­Lyxgåvan till läkaren ska snart upp i rätten

Kalmar Artikeln publicerades
Fick läkaren lyxvillan för att han och den äldre kvinnan var goda vänner? Eller lurade han kvinnan att ge bort huset?
Foto:Cleis Nordfjell/SvD/TT
Fick läkaren lyxvillan för att han och den äldre kvinnan var goda vänner? Eller lurade han kvinnan att ge bort huset?

Sex dagar har avsatts då man ska försöka reda ut hur det gick till då en äldre kvinna gav bort sin mångmiljonvilla till en läkare hon lärt känna.

Det handlar om en välbärgad kvinna i 90-årsåldern som för några år sedan lärde känna en betydligt yngre man när han nyss anlänt till Kalmar för ett jobb som läkare.

Enligt mannen blev de två snabbt bästa vänner och snart flyttade han in i hennes stora villa, värderad till 15 miljoner kronor, där hon bodde ensam. Det var inte första gången hon hade inneboende, så det var inget som förvånade släkt och vänner.

Kvinnan och mannen bodde under samma tak fram till våren 2016 då kvinnan, genom mannens försorg, flyttade till ett vårdboende.

Några månader tidigare hade hon skrivit under ett gåvobrev som innebar att mannen fick lyxvillan samt all yttre och inre lösöre. Dessutom hade stora summor pengar, runt två miljoner kronor, förts över till mannens bankkonto eller lämnats över kontant.

I januari i år lämnades stämningsansökan in till tingsrätten. Det är kvinnan som genom sin gode man, en släkting, vill att gåvobrevet ska ogiltigförklaras och pengarna lämnas tillbaka.

Enligt stämningsansökan har mannen lurat kvinnan att skriva under gåvobrevet. På boendet där hon nu bor ska hon ha uttryckt förtvivlan över att inte få bo hemma. Mannen anklagas för att ha tagit över vården av kvinnan och sedan drogat ned henne med ett överutnyttjande av mediciner. När han väl fått vad han varit ute efter har han placerat henne på vårdboendet och vänt henne ryggen.

Släkten vill under kommande förhandling påvisa att doktorn har isolerat kvinnan från umgänge med familj och vänner, utnyttjat hennes psykiska hälsotillstånd, ansvarat för hennes sjukvård och varit hennes behandlande läkare.

Enligt mannen är detta felaktigt. Tvärtom är det kvinnans släktingar som är giriga, som inte vill acceptera att hon har valt att skänka så mycket till honom.

I ett yttrande skriver mannens advokat att hans klient och kvinnan "är mycket nära vänner och de levde i en samborelation under flera år. De tillbringade i stort sett all fritid tillsammans. Att en äldre kvinna utan egna barn, av egen fri vilja, väljer att överlåta delar av sina tillgångar till en nära vän kan inte anses vara anmärkningsvärt".

Under förhandlingen kommer kvinnans sjukjournaler behandlas och både svaranden och käranden vill använda dem för att bevisa sin sak. Enligt mannen har kvinnan varit vid sina sinnens fulla bruk under tiden de bodde ihop. Enligt släkten har hennes hälsotillstånd i högsta grad påverkat hennes förmåga att fatta egna beslut.

Flera vänner till kvinnan kommer att höras om hennes relation till mannen och till sin egen släkt. Vårdpersonal, bankpersonal och juridiska ombud ska också höras. Bland annat väntas de två jurister som var med när gåvobrevet formulerades vittna om att det har varit kvinnan som dikterat villkoren, att Läkaren inte ens varit närvarande.

Personal vid banken som kvinnan anlitat i årtionden ska höras om den gode man i ekonomiska frågor som utsågs 2013, och som skulle informeras om större transaktioner. Detta ska mannen ha vetat om, men när gåvobrevet upprättades så skedde det genom en annan bank och utan god mans kännedom.

Första förhandlingsdag på Kalmar tingsrätt är satt till den 27 november. Därefter har tid avsatts den 28, 29 och 30/11, 1/12 samt 5/12.

Kvinnan kommer på grund av sitt hälsotillstånd inte att närvara. Hennes gode man, tillika släkting, kommer istället att ta plats som hennes rättegångsbiträde.

Fakta

Detta har hänt

Januari

En stämningsansökan mot mannen lämnas in till tingsrätten.

Kvinnans gode man gör en polisanmälan om mutbrott. Utredningen leds först av åklagare på riksenheten för korruption, men lämnas över till åklagarkammaren i Kalmar när brottsrubriceringen ändras.

Landstinget beslutar att stoppa läkaren (klickbar länk) från att jobba med patienter på hälsocentralen där han är anställd.

Landstinget gör en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. IVO ska avgöra om läkaren har brutit mot patientsäkerhetslagen (klickbar länk).

Mars

IVO lägger ned sin utredning då den inte anser att omständigheterna "med tillräcklig styrka" visar att läkarens agerande har inneburit en risk för hans patienter.

Maj

SVT avslöjar (klickbar länk) att primärvårdsdirektören inte känner till beslutet från IVO. Läkaren är fortfarande förbjuden att ha patientkontakt.

Juni

När tingsrätten kallar till muntlig förberedelse dyker inte läkaren upp (klickbar länk). Förhandlingen genomförs ändå och bakom stängda dörrar går de närvarande igenom detaljerna i tvistemålet.

Juli

Barometern avslöjar (klickbar länk) att Läkaren har avslutat sin anställning hos landstinget. Enligt den ekonomiska uppgörelsen får han sin månadslön på 72 000 kronor under ytterligare sex månader, totalt 432 000 kronor.

November

Huvudförhandlingen i tvistemålet inleds på Kalmar tingsrätt. Kvinnan kräver att få tillbaka sitt hus, sina ägodelar och sina pengar.

Visa mer...