Läkare fick mångmiljonvilla, får inte ha patientkontakt

Kalmar Artikeln publicerades

En Kalmar-läkare fick en villa värd 15 miljoner i gåva av en patient. Nu stäms läkaren för att ha lurat kvinnan och landstinget stoppar honom från att ha patientkontakt medan utredningen pågår.

Kalmarläkaren, en man i 45-årsåldern, har sedan 2013 bott hemma i den snart 90-åriga kvinnans stora villa och varit hennes läkare.

Som tack har kvinnan via ett gåvobrev gett villan i Kalmar, värd 15 miljoner kronor till läkaren.

Han har även fått gåvor i form av värdefulla antikviteter, mattor, familjeklenoder och stora summor kontanter.

Enligt stämningsansökan, som en av kvinnans släktingar och tillika gode man lämnat in till Kalmar tingsrätt, vill man få gåvobrevet ogiltigförklarat.

Dessutom kräver kvinnan, via sin gode man, att läkaren ska betala tillbaka nästan två miljoner kronor som kvinnan fört över till läkarens bankkonto.

Med anledning av detta har landstinget startat en internutredning och i väntan på att den ska bli klar har man gett läkaren andra arbetsuppgifter.

– I nuläget under utredningen har han inget patientrelaterat arbete, säger chefsläkare Mattias Alvunger till SVT Nyheter Småland.

Släktingarna anade att något inte stod rätt till med kvinnan när de fick allt svårare att få kontakt med henne.

I stämningsansökan uppger släktingarna att de vid flera tillfällen upplevde henne som drogad och avtrubbad när de besökte henne.

Den gamla kvinnan är i dagsläget så pass sjuk att hon sedan en tid vårdas på sjukhem.