Ländin är positiv till tekniska hjälpmedel

Kalmar Artikeln publicerades

Omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S) tycker om idén med ätroboten och är positiv till tekniska hjälpmedel inom vården. Men som det ser ut nu är ätroboten inte aktuell i Kalmar.

– Inte i nuläget i alla fall. Vi har sett den på mässor och det är bra att en kommun i länet har testat den. Vi lär av varandra, säger han.

Michael Ländin (S) ser positivt på tekniska hjälpmedel inom vården.
Foto: Johanna Eriksson
Michael Ländin (S) ser positivt på tekniska hjälpmedel inom vården.

Vad tycker du om ätrobotarna?

– Jag ser dem främst som en hjälp för yngre personer som vill bli mer självständiga. För äldre är det nog svårare att lära sig en sådan grej, tror jag. Men den är klockren för den som vill bli självständig, säger Michael Ländin.

Vad tycker du generellt om tekniska hjälpmedel inom vård och omsorg?

– Fenomenalt. Det är helt klart en bra riktning inom äldreomsorgen. De avlastar arbetsuppgifter så att vi kan lägga mer tid på omvårdnad och hälso- och sjukvård istället, säger han.

Vilka hjälpmedel är aktuella i Kalmar just nu?

– Vi har valt att satsa på läkemedelsrobotar, som är en enklare robot som inte rör på sig. Vi satsar även på de japanska toaletterna och nattkameror som tittar till de gamla om nätterna. GPS-larm är också något vi använder oss av som är bra för personer med tidig demensdiagnos så att de kan gå ut och gå. Då har vi ett avgränsat område som de får röra sig inom och går det utanför så larmar det, säger Michael Ländin.