Landshövdingen ber om ursäkt

Kalmar län Artikeln publicerades
Jag ha gjort fel. Jag ber om ursäkt. Det upprepade landshövding Thomas  Carlzon vid torsdagens pressträff.
Foto: Andreas Yngvesson
Jag ha gjort fel. Jag ber om ursäkt. Det upprepade landshövding Thomas Carlzon vid torsdagens pressträff.

Två gånger den senaste veckan har landshövding Thomas Carlzon haft kontakt med regeringen efter avslöjandena om svarta pengar och att han anlitat en bekant för utbildningar. Vad som sagts i de samtalen vill han inte berätta.

– Jag vet inte vad de anser. Men jag står ju här i dag.

På torsdagen hade landshövdingen kallat till pressträff efter den senaste tidens avslöjande, dels Barometerns om att han tagit in en bekant för att hålla i utbildningsdagar på länsstyrelsen, dels betalat svarta löner vid två privata fester.

– Jag har gjort fel.

De två festerna handlar om två fester, en maskeradbal för att fira dottern som fyllde 25, och ett kalas för att fira att hon tagit lärarexamen. Vid den ena festen var det tre personer som jobbade, vid de andra två. De fick sammanlagt 4 200 kronor i ersättning.

– Vi ville ge dem någon typ av uppskattning. Jag kan inte säga om det var rätt eller fel, det var vad vi kom överens om. De ville egentligen inte ha nånting alls, men vi ville dem uppskattning

Landshövdingen har inte lämnat någon kontrolluppgift till Skatteverket, men ska göra det. Hur länge de arbetade kunde landshövdingen inte svara på. Han underströk att länsstyrelsen inte haft några kostnader för festerna.

Han menar att han inte gjort något olagligt men att han slarvat och att det är olämpligt. Och att det inte ska hända igen. Han bad om ursäkt flera gånger, och konstaterade att den senaste tidens händelser negativt påverkat förtroendet för länsstyrelsen, och för landshövdingen.

Han fick flera frågor om det lämpliga i att anställda på länsstyrelsen anlitats för hans privata fester.

– Jag har inget bra svar. Jag inser att det var fel att använda dem.

Han menade att detta inte ska hända igen

– Jag vill inte utsätta personalen för det som hände.

Han upprepade flera gånger att han inte gjort något olagligt, men att det var beklagligt, och att de anställda hjälpte till på fritiden.

– Förtroendet har fått en jättetörn. Det skadar både mig och länsstyrelsen. Jag får be om förlåtelse, och jag får jobba hårdare för att bevisa vem jag är.

Han menar att han inte utnyttjat de anställda, utan att det helt och hållet handlade om privata fester, och att det inte fanns någon anställd - arbetsgivarrelation.

– Jag har lärt mig en läxa, att tänka till lite djupare. Det är mycket man ska lära sig när man är myndighetschef.

Tidigare under dagen hade han information för länsstyrelsens anställda.