Kockar kan bli lärlingar när gymnasiet ska spara pengar

Kalmar Artikeln publicerades
Kökschef Christian Gustavsson är en av de kockar som besökt Jenny Nyströmsskolan under åren. Nu föreslås eleverna utbilda sig som lärlingar.
Foto: Paul Madej
Kökschef Christian Gustavsson är en av de kockar som besökt Jenny Nyströmsskolan under åren. Nu föreslås eleverna utbilda sig som lärlingar.

Nu föreslås praktiska utbildningar inom kök och servering samt hotell och turism bli lärlingsbaserade. Bagarna väntas få bli kvar på skolan.

– Lärlingsbaserade utbildningar utreds nu. Vi har goda erfarenheter från det på tunga fordon. Då kunde vi både behålla den och göra den mer kostnadseffektiv, förklarar verksamhetschef Christian Sandahl.

Under onsdagen träffade han politikerna i gymnasieförbundets styrelse för att prata om att göra om de praktiska utbildningarna på restaurang- och livsmedelsprogrammets inriktning ”kök och servering” samt hotell- och turismprogrammet till att bli arbetsplatsbaserade.

– Inga beslut är fattade. Vi ska nu se mer på konsekvenserna, hur vi kan göra utbildningarna mer kostnadseffektiva. Vi ser på lokalerna och på hur vi organiserar oss.

Sandahl förstår att det kan finnas en oro på utbildningarna, men han ser samtidigt att det är väl mottaget av branschen, som får tillfälle att träffa eleverna mer än under den ordinarie praktiken.

Vilka summor kan ni spara?

– Det är för tidigt att säga. Vi gör en break-even-analys för hur många sökande vi behöver.

Hur togs det emot av politikerna?

– Generellt uppfattade jag att det togs emot positivt. Vi gjorde ju så med tunga fordon, som riskerade att läggas ner. Det har blivit positivt.

Sandahl börjar nu också se hur många elever som sökt varje program. Här finns några positiva överraskningar, som att det finns 20 förstahandssökande till teaterlinjen.

Ekonomi- och samhällsprogrammen går också starkt framåt.

Söktrycket till de praktiska programmen är inte heller något oroväckande.

– Vi kan se en viss ökning. Vi ser inte att de minskar. Det är till exempel fortsatt bra söktryck på bygg- och anläggning.

Snart kommer skolorna återigen att få planera för en utvidgning.

– På fem års sikt är bedömningen att det kommer att finnas 500 fler unga som är 16 till 19 år.