De yttre avspärrningarna är borta

Berga industriområde Artikeln publicerades

Smålands Motors lokaler i Berga industriområde förstördes i en kraftig brand under tisdagskvällen. På grund av explosionsrisk från gasflaskor i byggnaden lättade man först på avspärrningarna sent på onsdagen.

Klockan var kvart i nio på tisdagskvällen när första larmen kom om en brand i Smålands Motors lokaler på Engelska vägen.

Hela byggnaden var snart övertänd och det var stor explosionsrisk då det fanns både gasflaskor i byggnaden och en bensinstation i anslutning till firman.

+ 2

Brandstyrkor från hela Kalmarregionen var engagerade i brandbekämpningen. Polisen hade väldigt mycket folk på plats för att upprätthålla avspärrningarna. Även Securitas var på plats och kommunen ska ha ställt upp med resurser.

Vid 02.30-tiden på onsdagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att det fortfarande brann på flera ställen i Smålands Motors lokaler, men att man började få läget under kontroll. Man räknade dock med att vara på plats i många timmar till.

Inga personer ska ha kommit till skada i branden.

– Det har upprättats en anmälan om grov mordbrand så att vi kan göra en brandplatsundersökning sedan när branden har slocknat och svalnat, säger Joakim Andrén, inre befäl hos polisen i Kalmar.

Se bilder från branden och de heroiska brandmännens släckningsarbete.

Brandkåren spärrade av 300 meter i vardera riktning från Smålands Motor på grund av explosionsrisken. Området som var avstängt löpte från Norra vägen in på Tyska vägen, fram till korsningen till Engelska vägen. Från Engelska vägen fortsatte avspärrningen in på Amerikavägen och fram till Norra vägen.

Vid 06.30-tiden på onsdagen ansågs läget vara så pass säkert att gator runt kvarteret började öppnas upp igen.

Dock var en större del av Engelska vägen avspärrad, från infarten till Mekonomen bort till Elia, hela onsdagen.

Mats Persson, räddningstjänsten.
Mats Persson, räddningstjänsten.

Enligt Mats Persson från räddningstjänsten på plats fanns det en explosionsrisk.

– Avspärrningen måste vara kvar tills temperaturen gått ner tillräckligt. Så länge det är varmt finns det nämligen en explosionsrisk för de här gasflaskorna. Ett dygn brukar man prata om att man behöver vänta.

På morgonen pågick det fortfarande en mindre oljebrand i anslutning till Smålands Motor.

– Det är en oljedepå, men vi har kontroll på den och låter den brinna färdigt.

Vad det gäller däcklagret så ligger det i en separat byggnad, så den som har förvarat sina sommardäck hos Smålands Motor drabbas inte.

Även ett 50-tal bilar som stod intill byggnaden lyckades man flytta bort.

Man var orolig att grannfastigheterna också skulle följa med i branden, men räddningstjänsten lyckades begränsa spridningen.

Carspect som ligger vägg i vägg med Smålands Motor har däremot fått omfattande rök- och fuktskador.

– Vi kommer inte kunna vara kvar i våra nuvarande lokaler. Fördelen är att vi har en station till och att vi får försöka lägga all verksamhet där tills vidare. Min förhoppning är dock att hitta en alternativ lokal i Berga så snart som möjligt, säger Carspects regionchef Marcus Johansson.

Enligt Johansson fick han reda på branden via sin stationschef.

– Han ringde upp mig. Vi hade ingen uppfattning om brandens omfattning då. Det enda man kan glädja sig åt är att det inte blev några personskador.

Johansson kan tacka en bastant brandvägg för att företaget inte också följde med i lågorna.

– Men väggen lutar så pass mycket nu att den lär rasa ihop när som helst.

Enligt Frida Cesar, räddningschef i beredskap, kommer man behålla avspärrningarna fram till klockan 21 i kväll. Därefter kommer de bara omfatta själva fastigheten.

– Då ska explosionsrisken vara borta.

Fram tills dess är det bevakning och viss eftersläckning som gäller.

– Det är små glödbränder som kan dyka upp så här efteråt.

Kommer man även vara på plats på området i natt?

– Det är lite oklart i nuläget. Vi kommer fatta ett beslut på plats runt 21 när vi släpper avspärrningarna och kan komma byggnaden lite närmare, men jag tror inte vi från räddningstjänsten kommer ha personal på plats hela natten. Däremot lär fastighetsägare, väktarbolag eller polis finnas där.

Enligt polisens bedömning kan det ta flera dagar innan området är helt säkrat och det kan genomföras en brottsplatsundersökning.