Larmar om hatkampanj mot religiös minoritet

Kalmar Artikeln publicerades
Nasim Malik får ständigt uppdateringar om situationen i Pakistan från andra ahmadiyamuslimer i Pakistan.
Foto:Ulf Carlsson
Nasim Malik får ständigt uppdateringar om situationen i Pakistan från andra ahmadiyamuslimer i Pakistan.

Dagens situation för ahmadiyamuslimerna i Pakistan ger otäcka paralleller till 30-talets Tyskland. Eller Rwanda 1994.

I butikerna finns skyltar om att de inte är välkomna innan de blivit riktiga muslimer, moskéer bränns, människor dödas. På torgen står fundamentalistiska mullor och skriker ut att det är rätt att döda ahmadiya, paradiset väntar för mördarna.

Nasim Malik, socialdemokratisk politiker i Kalmar och själv ahmadiyyamuslim är mycket oroad. Den senaste tiden har fundamentalistiska krafter i hans gamla hemland tvingat regeringen att införa lagar som kraftigt ökar diskrimineringen.

– Det vi arbetat med sedan 1974, för att få mänskiga rättigheter i Pakistan, har kastats i papperskorgen, säger Nasim Malik. De sista 20 dagarna har fundamentalisterna mobiliserat och lamslagit landet. Till slut har de segrat. Demokratin har förlorat.

  Flera rapporter har visat på hur ahmadiya, som är omkring 5 miljoner, förföljs och diskrimineras i Pakistan. Gruppen har en annan tolkning av islam än majoriteten. Det innebär att hatpredikanterna menar att de inte får kalla sig muslimer. Att göra det kallas för hädelse eller blasfemi. Det är ett av lagens allvarligaste brott och domen kan bli döden. Den som är ahmadiyya får det registrerat i sina papper.

  – Om någon med vår religion i Pakistan hälsar som en muslim eller om du har Koranen hemma eller ber som en muslim kan det vara blasfemi och leda till svåra straff.

  – Regeringen har vikit ner sig för fundamentalisterna. Mina vänner i Pakistan är livrädda. De som har möjlighet lämnar landet. De medborgerliga rättigheterna har dragits in för vårt folk.

  I oktober dömdes tre män i Pakistan till döden för just hädelse, anklagade för att ha rivit ner affischer med hatbudskap mot ahmadiya. Bland det hatfyllda budskapet fanns nämligen verser ut Koranen, och det gjorde att blasfemilagarna kunde användas.

  Nasim Malik är generalsekreterare i International Human Rights Committee, som bevakar utvecklingen i Pakistan. Han är bedrövad över att situationen inte uppmärksammas mer internationellt.

  – Hela världen blundar. Mitt hopp står i alla fall till omvärlden och FN. Det finns inget annat. Vad min egen regering gör just nu är ett frågetecken. Jag hoppas att utrikesminister Margot Wallström ska ta det på allvar.