Lars Kaggskolan kan få eget motorcollege

Kalmar Artikeln publicerades
Caj Luoma till vänster, företrädare för Motorbranschens Arbetsgivareförbund var en av de som fick en rundtur av lärarna på Lars Kaggskolan.
Foto: Gustav Röriksson
Caj Luoma till vänster, företrädare för Motorbranschens Arbetsgivareförbund var en av de som fick en rundtur av lärarna på Lars Kaggskolan.

Fordonsprogrammet på Lars Kaggskolan i Kalmar ska college-certifieras. Med en rad krav ska det kvalitetssäkra utbildningen och leda till bättre fordonsmekaniker i framtiden.

I Lars Kaggskolans fordonslokaler samlades lärare, elever, lokala näringsidkare och företrädare från Motorbranschcollege och Motorbranschens Riksförbund i Kalmar län. Målet är att utbildningen på skolan ska certifieras, ett diplom på att skolan håller den kvalitet branschen letar efter.

– Även med självkörande bilar kommer efterfrågan på utbildad personal fortsätta i minst tio till femton år till, säger Caj Luoma, företrädare för Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Motorbranschcollege är ett samarbete mellan Motorbranschens arbetsgivareförbund och IF Metall. För att möta behovet av utbildad personal ska certifieringen vara bevis för en kvalitativ utbildning. Bland annat att elever får arbeta med ny teknik, att lärarna fortutbildas och att det finns en samverkan mellan skolorna och branschen.

– Vi skulle kunna i dagens läge anställa två till fyra personer bara i Kalmar, säger Peter Gustafsson ifrån Liljas personbilar och utbildningsansvarig på Lars Kaggskolan.

– Utbildningen är bra, det är en stor verkstad och bra lärare. Den känns seriös, säger Hamza Al Samer.

Foto: Gustav Röriksson

Enligt Motorbranschcollege behöver motorbranschen anställa runt 6000 personer de närmsta tre åren. De menar att branschen behöver en bredare rekryteringsbas på grund av ny och avancerad teknik. Men nyanställningar behövs också på grund av åldersavgångar, fler bilar på svenska vägar och på grund av den nuvarande högkonjunkturen.