Lena Hallengren blir ny minister

Stockholm Artikeln publicerades
Lena Hallengren (S) presenteras som ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister av statsminister Stefan Löfven under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Lena Hallengren (S) presenteras som ny barn-, äldre- och jämställdhets­minister av statsminister Stefan Löfven under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

– Jättespännande och roligt! Jag är entusiastisk inför uppgiften och det finns massor att göra. Det säger Lena Hallengren, Kalmar, som är ny minister med ansvar för barn, funktionshindrade, äldre och jämställdhet

Hon konstaterar att hon fått en bred portfölj.

– Man kan säga att den är lite disparat, med jämställdhet, barn och äldre.

Om ett halvår är det val. Hur mycket hinner du göra under den korta tider?

– Jättemycket. Och sen är det fyra år till!

Vilken är din viktigaste fråga?

– Allt är jätteviktigt. Men om jag måste prioritera vill jag fokusera på de äldre. Inte bara äldreomsorg utan äldrepolitik. Och man får inte glömma bort alla som arbetar inom äldreomsorgen. Vilka villkor de har spelar roll.

Förhoppningarna på dig om LSS-lagstiftningen är stora. Har du några löften att ge?

Jag vill återkomma i frågan. Men det jag har sagt har jag sagt. LSS-reformen är en rättighetslagstiftning. Den som har behov av LSS har rätt till det. Samtidigt finns det behov att modernisera lagen.

Första dagen som statsråd var hektisk. Vid lunchtid var det direktsänd presskonferens där hon presenterades av statsminister Stefan Löfven. Där berättade hon om sina visioner om nya jobbet, där hon ansvarar för frågor som rör barn, äldre samt jämställdhet.

– Det finns stora uppgifter på mitt bord. Vi tar ett stort steg att när vi inom kort lägger ett lagförslag om att göra FN:s konvention om barns rättigheter till svensk lag.

Hon lovade att kämpa för funktionshindrades rätt.

– LSS är en viktig fundamental rättighetslag. Det finns ingen tvekan om att den som behöver assistans ska få det. Det är grundläggande socialdemokratisk politik. Punkt.

Lena Hallengren har tidigare varit minister: Efter valet 2002 utsåg Göran Persson henne till biträdande utbildningsminister, med ansvar för förskolan och för vuxnas lärande, och ungdomsminister. Hon var då, 29 år gammal, den dittills yngsta svenska ministern.

Hon blev utnämnd på den internationella kvinnodagen, och lovar att kämpa för jämställdhet.

– Det är speciellt att bli utnämnd idag, den 8 mars Det är en given uppgift att kanalisera kraften i #metoo. Vi ska rensa ut strukturer en gång för alla. Som ung och kvinna i politiken måste man vara både döv och blind för att inte se ojämställdheten.

Hon lovade kraftfulla åtgärder mot hedersrelaterat våld, och hon lovade att attackerade den ekonomiska ojämlikheten.

– Efter klockan 16.02 arbetar kvinnor gratis. Varje dag.

Hon vill också förbättra livet för de äldre, och utlovar satsningar för att minska den ekonomiska ojämlikheten och öka tryggheten.

Statsminister Stefan Löfven prisade hennes breda politiska erfarenhet, bland annat som talesperson i socialpolitiska frågor och som ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

På eftermiddagen var Lena Hallengren och statsministern på äldreboendet Hagagården i Haninge, där de tillsammans med fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin presenterade ett vallöfte att arbetsgivaren ska stå för kostnaden för arbetskläder inom vård och omsorg.

Första namn att formellt efterträda Hallengren i riksdagen är Karl Längberg från Nybro. På andra plats efter är Camilla Stridh från Vimmerby. Utnämningen innebär att två av tre riksdagsledamöter från länet nu är ersatta. Tidigare tog Laila Naraghi platsen Håkan Juholt valdes in på.

Fakta

Lena Hallengren

Lena Hallengren är född den 25 december 1973. Hon är uppvuxen i Kalmar, hon har gått på Stagneliusskolan och är utbildad till lärare vid dåvarande Högskolan i Kalmar.

Hon är gift med Jonas Hellberg som är landstingspolitiker och driver Vallens soppteater. Paret har två barn.

Lena Hallengren var ordförande för Kalmar läns SSU-distrikt i slutet av 1990-talet och har varit förbundssekreteterare i SSU.

2002 blev hon statsråd hos Göran Persson, och 2006 valdes hon in i riksdagen.

Hon har varit ledamot av kommunstyrelsen i Kalmar och vice ordförande i kommunfullmäktige.

Visa mer...