Lena Hallengren riktar kritik mot Ebba Busch Thor

Sverige Artikeln publicerades
Lena Hallengren (S) riktade kritik mot Ebba Busch Thor (KD) efter att hon synts bära rosa bandet i samma veva som KD lade fram förslaget.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Lena Hallengren (S) riktade kritik mot Ebba Busch Thor (KD) efter att hon synts bära rosa bandet i samma veva som KD lade fram förslaget.

Socialminister Lena Hallengren (S) har riktat kritik mot Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch Thor efter förslag om att ta bort den avgiftsfria mammografin.

På sociala medier uppmärksammande socialminister Lena Hallengren (S) Kristdemokraternas förslag på att ta bort den avgiftsfria mammografin. Hallengren påpekade att i samma veva som förslaget lades fram, hade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor synts bära Rosa bandet. Något Hallengren beskrev på sociala medier som ”provocerande”.

I en kommentar från socialministern säger hon att partiet är emot förslaget om att ta bort den avgiftsfria mammografin.

– Sen sticker det verkligen extra i ögonen att de lägger förslaget om att införa avgifter för mammografin bara några dagar efter att Ebba Busch Thor lägger upp instagrambilder med rosa bandet, säger Lena Hallengren.

Hallengren tillägger att efter hon lagt ut inlägget på sociala medier, har hon fått medhåll från andra kvinnor.

– Framförallt är många, även jag, upprörda över att KD vill att mammografi ska vara en plånboksfråga.

Ebba Busch Thor (KD) svarade Lena Hallengren (S) i ett lång inlägg på sociala medier.
Foto: Roger Carlsson
Ebba Busch Thor (KD) svarade Lena Hallengren (S) i ett lång inlägg på sociala medier.

Ebba Busch Thor (KD) svarade Lena Hallengren i ett inlägg på sociala medier där hon skriver att Socialdemokraterna bidragit till de långa vårdköerna, som enligt Busch Thor ”aldrig varit så här långa”. I ett videosvar fortsätter hon:

– Vi har valt att istället för att göra det gratis med fler insatser i vården, se till att prioritera att vården faktiskt fungerar. Det enda ni socialdemokrater har gjort, det är att göra det gratis att vänta ännu längre. Det vill säga om du får en cancerdiagnos, bröstcancer till exempel, så kan dina chanser att överleva svår sjukdom avgöras av i vilket landsting du bor i och Lena Hallengren har ingen plan för att åtgärda den här ojämlikheten.