Lennart Holmerin gjorde tidning redan som tioåring

Berga Artikeln publicerades
Lennart Holmerin var med om att skapa ett rejält uppsving för Östra Småland. Tidningen ökade mest i svensk landsortspress, samtidigt som konkurrenten Barometern tappade stort.
Foto: Eric Arenius
Lennart Holmerin var med om att skapa ett rejält uppsving för Östra Småland. Tidningen ökade mest i svensk landsortspress, samtidigt som konkurrenten Barometern tappade stort.

Redan för 60 år sedan visste Lennart Holmerin att han skulle bli journalist. Att han hamnade som chefredaktör på Östran beror på en paprika.

– Jag stod och tittade på paprikor i affären när jag träffade Östrans vd Thomas Karlsson. Vi satte oss och snackade och sedan började jag.

Det har han aldrig ångrat.

– Det var verkligen roliga år. Det var ett roligt och kreativt gäng. Det var snabba beslut och lyhörda ägare. När upplagan ökade år efter år så kunde jag knappt tro mina ögon, minns Lennart.

Det är en höstig dag på en höjd i Berga, i villan som varit familjens hem i 30 års tid. Ann-Catrin Holmerin har dukat upp nybakade lussebullar. Utanför fönstret har trädgården lagt sig i vintervila.

Stämningen är gemytlig inne i köket. Det pratas kroppkakerecept och hur man ska göra dem vegetariska. Lennart berättar att de brukar ha kantareller de plockat själva. Kan man ha champinjoner? Ann-Catrin vill gärna ha lite bacon om man har svamp och lök, men det blir ju inte så vegetariskt.

Under tiden kaffet hälls upp gnabbas det med ett leende om skicket på det fläckfria köket. Ann-Catrin verkar sakna moderna maskiner, Lennart tycker det är alldeles utmärkt som det är.

Lennart pratar annars gärna tidning. Men det gör han inte i köket, utan i vardagsrummet där en hel vägg täcks av bokhyllor.

Intresset för media är fortfarande stort. När vi träffas är det som ett öländskt släktkalas: Det tar tid att reda ut vad alla gamla medarbetare gör nu.

November 2001. Lennart Holmerin är ny chefredaktör på Östra Småland efter mer än 30 år hos konkurrenten Sydostpress,
Foto: Mattias Johansson
November 2001. Lennart Holmerin är ny chefredaktör på Östra Småland efter mer än 30 år hos konkurrenten Sydostpress,

Tidningsbranschen har varit hans andra hem under mer än 40 år. Redan som 19-åring började han 1967 som semestervikarierande reporter på Oskarshamns-Tidningen.

Han hade redan mångårig erfarenhet av att göra tidning.

– När andra ville bli fotbollsproffs och brandmän önskade jag mig en skrivmaskin. När jag var tio år fick jag en stor svart Remington, minns han med ett leende.

Lennart började göra kvarterstidningar och senare skämttidningar.

– Vi hade med Hasse och Tage. Och Povel Ramel. Jag fattar inte att de svarade, men det gjorde de.

Nu hade de hemgjorda tidningarna gått från att vara karbonkopior till att bli stencilerade. Det gjordes även filmer och han fick öva bildtekniken, nyttiga lärdomar inför framtiden.

Det är lite samma sak som dagens bloggar?

– Ja, det kan man säga.

Villan i Berga har varit familjens hem i 30 år.
Foto: Eric Arenius
Villan i Berga har varit familjens hem i 30 år.

Som barn bodde Lennart i Stockholm och sedan i Köping. Att han hamnade här nere beror på kärleken, mångåriga hustrun Ann-Catrin.

Efter sommardebuten på OT flyttade Lennart tillbaka till Köping för att jobba på Bärgslagsbladet några år innan han fick höra att det fanns lediga jobb i Oskarshamn.

Karriären gick sedan snabbt. Efter några år här blev han som 30-åring nyhetschef på Barometern. Som 35-åring blev han redaktionschef på Blekinge läns tidning. Som 40-åring fick han samma jobb på Barometern och sedan blev han chefredaktör på samma tidning.

2001 nappade han på erbjudandet att bli Östra Smålands chefredaktör.

2002. Östran ökar. Lennart Holmerin firar i tryckeriet med politiske chefredaktören Janne G Andersson och vd Thomas Karlsson.
Foto: Östra Smålands arkiv
2002. Östran ökar. Lennart Holmerin firar i tryckeriet med politiske chefredaktören Janne G Andersson och vd Thomas Karlsson.

Åren på Östran var roliga. Han hade tämligen fria tyglar att ta ut sin riktning. Lennart Holmerins recept blev att lansera det lokala. Med grepp som ”Hos oss är Bredsättra viktigare än Paris” och en registrering av namnet ”Lokaltidningen”, fick han med sig länsbefolkningen. Plötsligt började lokala kändisar höra av sig och ville vara med som frontfigurer i Östrans kampanjer.

– Jag tror att satsningen på den lokala journalistiken betydde mycket.

Upplagan ökade också år efter år, och Östran gjorde ”Årtusendets plus”.

För Lennart slutade historien abrupt. Han hade inte känt sig speciellt stressad, men kroppen sa något annat. Dagen innan julafton 2008 sa hjärtat ifrån.

– Vi hade haft julavslutning på tidningen och sedan åkte vi upp till sommarstugan.

Plötsligt kände han hur det högg till.

Det fanns en ambulans i närheten, och Lennart fick åka i ilfart mot Kalmar igen.

– När jag låg i ambulansen hörde jag dem säga på radion att de skulle säga till när de var utanför Ikea. Jag har aldrig längtat så efter att vara utanför Ikea. Jag fick höra sedan att hjärtläkaren Jörg Karlsson som hade jouren hade sagt till dem att när vi kommit så långt var det dags att sätta igång all utrustning.

Glad att vara vid liv fick han se Kalle Anka på hjärtintensivens teve dagen efter.

Att återvända till tidningsbranschen var inte lämpligt efter det. I januari 2009 tog Ulf Carlsson över under Lennarts sjukskrivningstid och 1 januari 2011 gick Lennart i pension.

Hur trivs du som pensionär?

– Det är ganska bra nu. Men efter smällen med hjärtat kan jag inte stressa längre. Det blev tvära kast över en natt.

Han tar dagen som den kommer.

Det pysslas på sommarstugan, som svärföräldrarna byggde på 1960-talet, och trädgården måste skötas. Det blir en del resor till barn och barnbarn i Stockholm också.

Lennart läser mycket, helst historiska böcker, och så har han engagerat sig mer i släktforskningen. Något som är enklare nu än förr, när han åkte till Vadstena för att leta i kyrkoböckerna.

Släktforskningen ger också nya kontakter.

– Det hörde av sig en dam i 80-årsåldern från USA. Hon blev glad att få veta om Sverige. När hon sedan skulle till Europa på kryssning, så var det enda stället hon stannade på Monaco. Så vi fick åka dit, säger Lennart utan att verka alltför missnöjd.

Hur ska du fira 70-årsdagen?

– Vi kommer att vara bortresta. Vi firar den med barn och barnbarn i Stockholm.

Fakta

Lennart Holmerin

Född i Stockholm 6 december 1948.

Uppväxt i södra Stockholm och i Köping.

Familj: Hustrun Ann-Catrin, barn och barnbarn.

Bor: I Berga och har sommarstuga i Figeholm.

Visa mer...