Lex Nora ska förbättra assistansen

Glömminge Artikeln publicerades
Nora Eklöv från Förbundet unga rörelsehindrade  har haft mycket kontakt med statsrådet Lena Hallengren (S).
Foto: Birgitta Hultman
Nora Eklöv från Förbundet unga rörelsehindrade har haft mycket kontakt med statsrådet Lena Hallengren (S).

Nora Eklöv från Glömminge på Öland, generalsekreterare i Unga Rörelsehindrade får ge namn åt en ny lag som regeringen föreslår. Lex Nora ska göra det möjligt att ta med sig beviljad assistans från en kommun till en annan utan ytterligare prövning.

– Det känns förstås väldigt bra att uppmärksamheten kring min situation kan göra att man hindrar att flera råkar ut för samma sak som jag, säger hon.

Vår tidning har flera gånger skrivit om Nora Eklöv, 22, som fick drömjobbet som generalsekreterare i Unga Rörelsehindrade. Hon åkte från hemmet i Glömminge upp till Stockholm. Men det blev det stopp. I huvudstaden gjorde man en helt annan bedömning av Nora Eklövs rätt till stöd än vad man gjort i Mörbylånga.

– Jag tvingades åka hem igen, nu sköter jag jobbet som generalsekreterare på distans. Men det är inte lätt att vara chef på distans.

Statsrådet Lena Hallengren (S), från Kalmar menar att handikappade inte ska låsas fast på en ort, när de fått jobb på en annan till exempel, för att kommunen de flyttar till nekar dem eller inte vill ge samma stöd.

Tankarna om en lex Nora är en del av Lena Hallengrens förslag för att förbättra den omdiskuterade personliga assistansen. Hon utesluter inte att ge staten ett större ansvar och att kommunerna inte ska motivera ett avslag med att man inte har råd.

För Nora Eklöv kan en lösning vara på gång. Utslaget i Förvaltningsrätten efter det senaste överklagandet har kommit.

– Men vi vet fortfarande inte hur många timmars stöd jag får av stadsdelsförvaltningen i Stockholm, säger hon. Det är detta beslut som avgör om jag kan göra mitt jobb.