Linda Wikström samtalar om jämställdhet och fotboll

Kalmar Artikeln publicerades
Linda Wikström, Jessica Bergsjö (C), Helena Tillert, Stefan Einarsson från IFK Kalmar, Ingemar Einarsson (C), kommunalråd i Kalmar och Eva Bransch från IFK Kalmar deltog i samtalet.
Foto: Morgan Storesund Skarin
Linda Wikström, Jessica Bergsjö (C), Helena Tillert, Stefan Einarsson från IFK Kalmar, Ingemar Einarsson (C), kommunalråd i Kalmar och Eva Bransch från IFK Kalmar deltog i samtalet.

Idag är damfotboll inte lika stort som herrfotboll. Det vill dock Linda Wikström, Generalsekreterare i Elitfotboll Dam, förändra. Under onsdagen höll hon ett samtal om jämställdhet och fotboll.

Linda Wikström höll ett samtal med politiker och representanter från det damallsvenska laget IFK Kalmar på onsdagen. Syftet med samtalet var att diskutera hur man kan förbättra förutsättningarna inom damfotboll.

– Det behöver bli mer jämställt ekonomiskt. Mäter man föreningarna och ser hur pengarna fördelas, kan man se att det är ojämnt, säger Linda Wikström

Det är ekonomin som styr förutsättningarna, men det finns också andra faktorer. En viktig faktor är utbildningen, berättar Linda Wikström.

– Herrlagens tränare har ofta högre utbildning än de som tränar damlag. Därför behövs det investeras mer i tränare för damlagen.

Skillnader mellan dam och herrfotboll kan också bero på att damfotbollen är mycket yngre än herrfotbollen. Den första damlandskampen spelades 1973, berättar Linda Wikström. Idag är damfotboll dock en populär sport.

– Damallsvenskan är den fjärde populäraste ligan i Sverige. Det är färre som går på matcher än i herrfotboll, men det finns ett stort intresse.

Det finns också ett ökat intresse hos unga tjejer för damfotboll, exempelvis på sociala medier, berättar Linda Wikström.

En annan som var med i samtalet var Helena Tinnert, tidigare landslagsspelare. Hon diskuterade vad man måste göra för att göra det mer jämlikt inom fotbollen.

– Det gäller att man bryter de normer som finns. Bryta ny mark och skapa nya förutsättningar.