Lindsdalsdagen – en folkfest

Lindsdal Artikeln publicerades
Selma och Svante Vall pricksköt boll med mamma Anna.
Foto: Anton Hansson
Selma och Svante Vall pricksköt boll med mamma Anna.

Trots att vädret var något mer mulet än föregående två veckors strålande solsken var Lindsdalsdagen i vanlig ordning fullsmockad med folk i alla åldrar.

Pensionärsfrukost, Mini-Almedalen, Lindsdal Runt, godisregn, kändisar och givetvis allsköns roliga aktiviteter för de yngre. Lindsdalsdagen täcker det mesta som krävs för en folkfest och som brukligt gick Lindsdalsborna man ur huse för att njuta av dagen.

Sveriges socialminister Annika Strandhäll (S) var dessutom på plats. Bland annat testade hon den gamla brandpumpen med Kalmars starke man Johan Persson (S).

– Det var ett lyckat mini-Almedalen där olika partier fick prata och debattera. Och så hade vi ju socialministern på besök. Det märks att valrörelsen är igång, säger Johan Persson i förbifarten.

Politiken spelade i övrigt en något marginell roll på Lindsdalsdagen, vilket märktes inte minst på att partiernas tält fick ta plats längs kanten på området. Desto mer uppmärksamhet fick hopptornen, karusellerna och de många aktiviteterna för barnen.

Hopptornen var populära på Lindsdalsdagen.
Foto: Anton Hansson
Hopptornen var populära på Lindsdalsdagen.

– Vi kom hit precis och det är redan full rulle. Att det var lite ostadigt väder hindrade inte oss, vi har kommit hit i många år, berättar Anna Vall medan barnen Selma och Svante prickskjuter fotboll mot ett övertäckt mål med hål i.

Selma prickar in ett klockrent skott i krysset och får jublande en high five av mamma. Brorsan Svante deltar i jublet, men intensifierar snart sina ansträngningar för att bräcka syrran.

Att Lindsdalsdagen är familjevänligt är en underdrift. Mitt på området står en polisbuss uppställd. Den lockar många nyfikna barn, som får provsitta bilen och ställa frågor till polismannen.

En bit därifrån, högt i skyarna, är Sava Harez uppflugen på minst 20 läskbackar. Hon har än så länge dagens rekord på 26 backar. En lyftkran intill håller selen som ser till att hon inte faller till marken när det ostadiga tornet till slut vacklar och rasar i ett virrvarr av röd plast.

– Det är bra och roligt sätt att visa upp vår verksamhet, säger Andreas Bertilsson, ordförande för Lindsdals Scoutkår som håller i backklättringen.

På den stora scenen står moderatorn Therese Wahlgren Sundén och upplyser då och då om vad som komma skall. Willy Björkman kommer att uppträda. Willy är främst känd som en av profilerna i TV4:s Bygglov, men gör även musik. Hon intervjuar 13-åriga Emilio Walter som spelar boogie woogie på piano.

Mitt emot scenen springer ett gäng barn omkring klädda i stora uppblåsta plastbollar. Bollarna gör det möjligt att krocka med varandra och runt runt utan att skada sig. Alfred Chatila är ett av barnen som far runt medan farfar Ghazy Chatila roat ser på.

– Vi bor här så vi brukar komma hit. Det är roligt med allt smått för barnen, säger han och hjälper Alfred att komma på benen efter att ha tumlat omkring i sin boll.