Liv räddas med dubbla larm

Kalmar län Artikeln publicerades
I Kalmar län går larm om hjärtstopp både till ambulansen och till brandkåren, vilket kortar tiden innan en HLR-utbildad person med hjärtstartare når den drabbade.
Foto:Tomas Löwemo
I Kalmar län går larm om hjärtstopp både till ambulansen och till brandkåren, vilket kortar tiden innan en HLR-utbildad person med hjärtstartare når den drabbade.

Sedan 2015 rycker både ambulans och räddningstjänsten ut när det kommer larm om hjärtstopp i Kalmar län. En rutin som räddat livet på åtskilliga länsbor.

När en person drabbas av hjärtstopp är varje sekund livsavgörande. För att korta tiden innan en hjärt-lungräddningsutbildad person och en hjärtstartare når den drabbade har Kalmar län samordnat ambulanserna med räddningstjänsten.

Arbetet med den dubbla utlarmningen går under namnet SAMS som står för SAving More lives in Sweden och går ut på att inte bara ambulansen utan även brandkåren rycker ut vid hjärtstoppslarm. Försök med metoden inleddes i Kalmar kommun redan 2013 och efterhand har allt fler kommuner anslutit sig till arbetssättet.

2016 var första helåret då samtliga kommuner i länet skickade både ambulans och brandkår vid hjärtstopp.

– Sedan vi införde dubbel utlarmning så har antalet räddade liv i länet fördubblats, säger Johan Israelsson, vid Länssjukhuset och Svenska HLR-rådet, som varit med och hållit i trådarna under arbetets gång.

– De senaste åren har Kalmar län haft bland de absolut högsta överlevnadssiffrorna i Sverige.

Under 2016 skedde 233 hjärtstopp utanför sjukhusen i Kalmar län och av dem överlevde 23 personer.

– Det är svårt att säga helt säkert vad det är som ökat antalet räddade liv då vi har flera olika projekt i gång. Dessutom har hjärtstoppsvården på sjukhusen och behandlingen i ambulanserna blivit bättre.

– Men det man kan säga är att den dubbla utlarmningen är en av insatserna som sannolikt haft störst påverkan.

Förutom att glädjas över siffrorna passar arbetsgruppen på att ge en eloge till Kalmar kommun som var först i länet med att införa de dubbla larmen.

– När det kommer till hjärtstartare och HLR så har Kalmars politiker och tjänstemän varit väldigt positiva från start, säger Thomas Lindström, insatsledare vid Kalmar brandkår som arbetat intensivt med att övertyga resten av länets räddningstjänster med att börja arbeta med dubbel utlarmning.

I framtiden hoppas gruppen på ännu fler räddade liv, inte minst då nya metoder för att få snabbare hjälp håller på att utvecklas.

– I Stockholm går larmen om hjärtstopp även till SMS-livräddare och till polisen, så det bara väller in folk från alla håll när det kommer larm om hjärtstopp, säger Ingela Hasselqvist-Ax, från Södersjukhuset, som är en av de huvudansvariga för SAMS-projektet.

– Hela poängen med det här är att du aldrig vet vem som är närmast, säger Jörgen Franzén vid ambulansen, som lett arbetet med att utveckla SAMS i länet.